Gele trui op Rode Plein onder blauwe hemel snel

ROTTERDAM, 31 JULI. De hemel boven Moskou was zaterdag stralend blauw toen de gele-truidrager een bezoek bracht aan het Rode Plein. Tourwinnaar Miguel Indurain reed samen met eenennegentig andere renners het eerste Masters Criterium, dat officieus de eenentwintigste etappe van de Ronde van Frankrijk wordt genoemd. Het spreekt bijna voor zich dat Indurain triomfeerde in het hart van de Russische hoofdstad, waar enige duizenden toeschouwers nieuwsgierig naar de kleurrijke rennerskaravaan keken.

De Moskovieten vergaapten zich eveneens aan de bijzondere entourage. La Société du Tour de France, samen met het plaatselijke Vélo 98+ organisator, had het witte Vip-dorp van de Ronde van Frankrijk mee naar Rusland gesleept. De tenten waren opgesteld bij de start en finish, naast de kathedraal van Basilius de Gezegende. De toeschouwers, die de wedstrijd ook op een groot scherm konden volgen, keken hun ogen uit naar de officiële dure, glanzende rode Tourauto's, de vele motoren en uiteraard het peloton, dat uit 62 profs en dertig Russische amateurs bestond.

De renners moesten het 5,1 kilometer lange rondje rondom het Kremlin zestien keer afleggen. In de laatste 'lus' deed zich een valpartij voor, maar de betrokkenen (Indurains Franse helper Davy en de Italiaan Bramati) liepen geen noemenswaardig letsel op. Ongeveer tegelijkertijd ontsnapte een groep van vijf coureurs, waaruit Indurain wegsprong. De Rus Ekimov werd tweede voor de Amerikaan Armstrong, de Rus Bobrik en de Belg Peter de Clercq. De Brabander Jeroen Blijlevens was het snelste in de spurt van het peloton. “Ik ben een beetje moe, maar heel tevreden dat ik hier heb gewonnen”, zei Indurain 's avonds. De volgende ochtend vertrok hij naar het Zwitserse Crans Montana, voor weer een wedstrijd.