Dutch Open

Piet van Eijsden, organisator van de Dutch Open, vreest de nieuwe plannen van de Internationale Tennisfederatie (ITF). “Doorgaan daarvan betekent de dood van het professionele tennis.”

De ITF maakte afgelopen week plannen bekend voor een nieuw circuit van tien zwaar gedoteerde evenementen voor topspelers. De federatie vindt dat nu bij een kleine honderd ATP-toernooien per jaar onnodig veel geld wordt besteed aan mindere spelers en mindere wedstrijden. De spelersvakbond (ATP) reageerde eerder al fusieus. Van Eijsden: “Ik geloof er ook niet in en voor zover mij bekend de federaties van andere landen ook niet. Ik hoop dat het gezonde verstand zal zegevieren.”

Van Eijsdens toernooi, voorheen het 'Melkhuisje' in Hilversum, werd na 37 jaar voor het eerst in Amsterdam gehouden. Met tevredenheid blikte de directeur terug op het debuut in de hoofdstad. “Twee keer zoveel toeschouwers (39.000), twee keer zo'n grote begroting, iets meer dan twee keer zo veel kosten. Ik denk dat het zeer geslaagd was.”

Thomas Muster, de Oostenrijkse nummer drie van de wereld die het toernooi met een voetblessure verliet, laat zich niet opereren zoals hij dinsdag nog verkondigde. Afgelopen weekeinde schreef hij zich in voor een toernooi in Kitzbühl. “Als hij morgen weer op de baan staat, ben ik zeer teleurgesteld”, zei Van Eijsden zuinigjes.

    • Arjen Ribbens