CLBN lijdt strop op United Dutch

Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) moet zeker enkele tientallen miljoenen guldens, die de bank te goed heeft van de failliete United Dutch Group (UDG), definitief afschrijven. De verkoop van het laatste nog draaiende UDG-onderdeel Demerara heeft volgens de curator niet voldoende opgeleverd om de totale schuld van 100 miljoen gulden af te lossen.

De totale schuld van United Dutch, dat zich bezighield met bosbouw, financiële diensten en vastgoed (onder meer delen van het Londense Wembley-stadion en vakantieparken) bedroeg bij het faillissement 170 miljoen gulden. CLBN was de grootste schuldeiser met een claim van 125 miljoen. CLBN, nu nog onderdeel van de zwaar verlieslijdende Franse staatsbank Crédit Lyonnais, wordt zo goed als zeker overgenomen door de Belgische Generale Bank.

UDG werd eind vorige eeuw opgericht als Palembang, een cultuurmaatschappij die werkzaam was in Nederlands-Indië. Later veranderde de naam in ICA. ICA werd in de jaren tachtig een financieringsvehikel voor de omstreden Italiaanse zakenlieden F. Fiorini en G. Parretti. CLBN, huisbankier van het duo, raakte ook in die tijd betrokken bij het bedrijf. Eind jaren tachtig veranderde de naam in UDG.