China bereid om te praten over conflict rond de Spratly's

BANDAR SERI BEGAWAN, 31 JULI. China is bereid te praten over de soevereiniteit over de Spratly's, een eilandengroep in de Zuidchinese Zee waarop al jarenlang verscheidene landen in Azië aanspraak maken. China wil proberen het dispuut op basis van het internationale zeerecht op te lossen.

De Chinese minister van buitenlandse zaken, Qian Qichen, liet dit gisteren weten aan de ASEAN, de associatie van Zuidoostaziatische landen, die het afgelopen weekeinde haar 28ste jaarvergadering hield in Brunei. De ASEAN toonde zich verheugd over de uitspraak van de Chinese minister.

Behalve China en Taiwan maken ook de ASEAN-lidstaten Maleisië, de Filippijnen, Brunei en Vietnam geheel of gedeeltelijk aanspraak op de Spratly-eilanden waar grote olie- en gasvoorraden worden vermoed. Behalve deze vier landen omvat de ASEAN ook nog Thailand, Indonesië en de Filippijnen als leden.

Met de wijziging van de houding van China lijkt een oplossing rondom de Spratly's dichterbij gekomen. Qian Qichen, die gisteren als zogeheten dialoog-partner overleg voerde met de ASEAN-landen, zei dat China nog steeds de soevereiniteit over alle eilanden claimt, maar bereid is het dispuut bij te leggen op basis van de VN-Conventie over het Zeerecht uit 1982.

De Indonesische minister Ali Alatas, die de bijeenkomst met Qian Qichen voorzat, noemde de verandering in het Chinese standpunt belangrijk. “Het trekken van lijnen in de Zuidchinese Zee is nu een veel doorzichter zaak geworden”, aldus Alatas.

China had zich tot dusver beperkt tot het simpelweg claimen van de hele eilandengroep. Het werd er begin dit jaar door de Filippijnen van beschuldigd militaire faciliteiten op een paar van de eilanden te hebben aangelegd. De Filippijnse minister van buitenlandse zaken, Domingo Siazon, toonde zich gisteren optimistisch. “Dit is een grote stap vooruit. China's nieuwe standpunt zet de deur open naar een politiek compromis”, aldus Siazon.

Tijdens de bijeenkomst in Brunei kwamen de zeven ministers verder overeen zich te beraden op een suggestie van Brunei om de ASEAN-vrijhandelszone, de AFTA, niet zoals eerder is afgesproken in 2003 te laten ingaan maar drie jaar eerder in het jaar 2000. Onder deze overeenkomst worden de maximum-tolheffingen tussen de leden onderling verlaagd tot vijf procent.

In een lange slotverklaring die gistermiddag werd voorgelezen door de Bruneise minister van buitenlandse zaken, prins Mohamed Bolkiah, veroordeelt het bondgenootschap onder meer de plannen van de Franse president Chirac om vanaf september dit jaar acht kernproeven uit te voeren op en rond het Frans-Polynesische atol Mururoa in de Stille Oceaan. De ASEAN sprak zich verder uit voor opheffing van het wapenembargo tegen Bosnië.

    • Max Christern