'Britse regering wist van wapens voor Irak'

LONDEN, 31 JULI. De Britse regering was volledig op de hoogte van de verkoop van wapens aan Irak door een Brits bedrijf in 1989 ondanks een wapenembargo. Dat verklaart een hoge ex-functionaris van het ministerie van buitenlandse zaken vanochtend in het dagblad Daily Telegraph.

De oud-ambtenaar, Mark Higson, zegt vertrouwelijke rapporten te hebben gezien waarin staat dat de firma Ordtech militair materieel aan Irak leverde via Jordanië. Als tegenprestatie bood het bedrijf de Britse geheime dienst MI6 inlichtingen over het bewind in Bagdad. Higson stuurde deze verslagen door naar de kabinetten van verscheidene ministers en aan andere hoge functionarissen.

Verscheidene leden van de regering van John Major zijn in verlegenheid gebracht door de nu al twee jaar slepende 'Irakgate'-affaire. Zij worden ervan verdacht schendingen van het wapenembargo te hebben verhuld of de bepalingen van het embargo in het geheim te hebben versoepeld. Dit najaar moet een onafhankelijk rapport over de zaak uitkomen, maar dat onderzoek zal geen juridische gevolgen hebben.

Vier leiders van Ordtech zijn in 1992 veroordeeld omdat zij militair materieel aan Bagdad hebben geleverd, waaronder onderdelen voor zware artilleriestukken. Het Hof van Beroep bepaalde vorige week dat zij voor hun verdediging toegang moeten krijgen tot officiële documenten waarvan de regering in juni nog de openbaarmaking verbood. Deze zaak komt in oktober voor.