ASM verviervoudigt winst eerste halfjaar

ROTTERDAM, 31 JULI. ASM Lithography, producent van machines voor de chipsindustrie, heeft in de eerste helft van dit jaar de winst verviervoudigd tot 43 miljoen gulden, tegenover 11 miljoen over de eerste zes maanden van 1994. De winst per aandeel over de eerste zes maanden komt uit op 1,36 gulden.

Dit resultaat is overeenkomstig eerder uitgesproken verwachtingen. Een winstprognose voor de rest van het jaar geeft de directie, die in Veldhoven kantoor houdt, niet. Wel gaat zij uit van een blijvende groei van de industrie, vooral in het Verre Oosten. Dat leidt ook tot een forse stijging van de werkgelegenheid.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werden de cijfers vanmorgen goed ontvangen. De koers van deze 57-procents Philipsdochter was rondom het middaguur gestegen met 8,80 gulden tot een hoogste jaarkoers van 90,40 gulden.

Philips bracht ASML in maart tegelijkertijd naar de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq en de Amsterdamse effectenbeurs. Het pakket (38 procent) dat Philips plaatste leverde een boekwinst van circa 200 miljoen gulden op. Vijf procent van de aandelen is ingebracht in een stichting van het management. Bij introductie op 16 maart kostte het aandeel 35 gulden.

De winststijging bij ASML werd getemperd door de zwakke dollar. Op de markt voor halfgeleiders is de Amerikaanse munt het belangrijkste betaalmiddel. Het bedrijfsresultaat steeg in de eerste zes maanden met ruim 110 procent tot 126 miljoen. De omzet groeide in dezelfde periode van 210,4 miljoen tot 372,9 miljoen. Bij ASML werken ruim 800 mensen; de netto winst was vorig jaar 40 miljoen gulden bij een omzet van 534 miljoen gulden.

Vrijdag werd al bekend dat het personeelsbestand van ASML dit jaar zal groeien van achthonderd naar circa duizend. De komende jaren komen daar waarschijnlijk nog eens 250 banen bij. Verder zorgt het bedrijf voor nog eens drieduizend arbeidsplaatsen in de toeleveringsindustrie in Zuidoost-Brabant.