ASM Lithography stijgt fors op afwachtende beurs

AMSTERDAM, 31 JULI. De graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX-index, noteerde rondom het middaguur 1,15 punt lager op 456,47 punten. Opvallende stijger was ASM Lithography. De verviervoudigde winst over het eerste halfjaar stuwde de koers met 8,80 omhoog tot een hoogste jaarkoers van 90,40 gulden.

AMSTERDAM De handel lag vanmorgen vrijwel stil. De beurs wachtte af met het oog op de halfjaarcijfers van DSM (woensdag), en Koninklijke Olie en Akzo Nobel (donderdag). DSM leverde twee kwartjes in op 141,40 gulden en Koninklijke Olie twee dubbeltjes op 195,50 gulden. Akzo Nobel, vorige week nog op een hoogste koers dit jaar van 209,70 gulden, noteerde vanmorgen 203,7O, een verlies van 1,40 gulden.

Niet alleen de Amsterdamse beurs aarzelde - de handel is benauwd voor een correctie op Wall Street - ook de FT-SE-index in Londen was ruim 11 punten lager. De dollar bood bovendien weinig inspiratie. De koers schommelde boven de 1,54 gulden.

Handelaren constateerden dat diverse beleggers vanmorgen winst namen. Zij anticipeerden op mogelijk tegenvallende halfjaarcijfers, vooral door de in de afgelopen maanden in koers gekelderde dollar, lire en peseta. “Beleggers werden iets te enthousiast toen de index boven de 460 punten steeg. Veel van hen denken nu dat we de komende weken terugvallen naar 445”, meende een handelaar.

De koers van Philips daalde vanmorgen. Sinds donderdag de jaarcijfers werden gepubliceerd nemen diverse beleggers afscheid van het fonds. Philips daalde 1,20 op 75,70. Dochter Polygram moest eveneens in koers terug op 96,60, een verlies van vijf dubbeltjes.

KLM leverde 7 dubbeltjes in 58,50. Transporteur Nedlloyd zakte weg op 59,20, een verlies van zes dubbeltjes. Het noodlijdende Fokker stond vanmorgen op de stijgerslijst. De vliegtuigbouwer dikte een dubbeltje aan op 9,90. Gist-brocades trok drie dubbeltjes aan op 40,10. Het lagere bedrijfsresultaat van scheepsbouwer Van der Giessen-de Noord werd, ondanks de licht hogere netto winst, niet gewaardeerd. De koers schoot maar liefst 6,70 gulden omlaag tot 73,90 gulden. De koers van de lege houdstermaatschappij Van Besouw gaf twee dubbeltjes af op 4,74.

Op de Europese valutamarkten kwam vanmorgen nauwelijks verandering in de koers van de dollar. Om 10.00 uur werd 1,5475 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,5470 afgelopen vrijdag. Rondom het middaguur noteerde de munt weer 1,5470.

Ook de koersen van de belangrijkste Europese valuta's lieten weinig beweging zien. Het pond sterling ging licht omhoog van 2,4785 naar 2,4795. De Franse frank, die afgelopen vrijdag een aardige koerswinst boekte, daalde licht van 32,430 per honderd tot 32,420.

TOKIO De Japanse effectenbeurs sloot vandaag hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg 28,08 punten ofwel 0,17 procent tot 16.677,53. De omzet kwam uit op 300 miljoen aandelen. Berichten in lokale kranten dat een bank in Tokio, Cosmo Shinyo Kumiai, niet in staat is tegoeden van spaarders aan hen uit te keren, hadden nauwelijks invloed op de aandelenmarkt.