Arbiters in Zeist op cursus

Op uitnodiging van de Europese voetbalbond UEFA hebben de afgelopen drie dagen ruim vijftig scheidsrechters uit 31 landen op het KNVB-centrum in Zeist een cursus gevolgd. Naast een conditionele test namen de jonge arbiters, die allen sinds 1 januari van dit jaar op de A-lijst staan, deel aan thema-discussies over de interpretatie van de spelregels. Instructeurs waren onder anderen de oud-scheidsrechters Leo van der Kroft, Paolo Casarin uit Italië en Alex Ponnet uit België. Tijdens de bijeenkomst liet de Engelsman Sir Bert Millichip, voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de UEFA, weten het te betreuren dat de scheidsrechters volgens de FIFA-reglementen na hun 45ste geen internationale wedstrijden meer mogen leiden. De Nederlandse arbiters die in Zeist 'op cursus' gingen, waren Herman van Dijk, Jan Wegereef, Hugo Luyten en René Temmink. “Een waardevolle bijeenkomst”, meent de 35-jarige Temmink.

Wat is het belang van een dergelijke cursus?

Allereerst is het goed om eens op informele wijze met collega's uit andere landen van gedachten te wisselen. Daarnaast hebben wij, de nieuwe scheidsrechters op de A-lijst, kennis gemaakt met de leden van de scheidsrechterscommissie van de UEFA. Verder hebben we naar aanleiding van videobeelden de recente spelregelwijzingen nog eens doorgenomen. Door de scheidsrechterscommissie is er op aangedrongen, dat wij die niet mogen laten verwateren.

Kunt u daar een voorbeeld van geven?

De 'Schwalbe' (snoekduik, red.) bijvoorbeeld. Er is echt op gehamerd dat dergelijke acties het voetbal geen goed doen en het geven van een vrije trap tegen onvoldoende is. Daar moet óók geel voor worden getrokken.

Bent u het eens met de opmerking van Millichip dat het zonde is dat arbiters na hun 45ste geen internationale duels meer mogen fluiten?

Natuurlijk is het zonde dat scheidsrechter die nog goed presteren door zo'n regel niet meer mogen fluiten. Kijk naar John Blankestein, die behoort nog altijd tot de besten. Het is een verlies dat zo'n man internationaal niet meer kan worden ingezet.

Hoe heeft u de conditietest doorstaan?

Bij de Coopertest kwam ik tot ruim drie kilometer. Ik kon mee met de besten.