Amnestie in Irak voor politieke gevangenen

BAGDAD, 31 JULI. De Iraakse president, Saddam Hussein, heeft gisteren een algemene amnestie afgekondigd voor alle politieke gevangenen in zijn land, aldus het officiële Iraakse persbureau in een verklaring.

Volgens het persbureau is de amnestie ook van toepassing op verdachten wier misdrijf nog niet is berecht. Als zij zich ergens schuilhouden in Irak moeten ze zich echter wel binnen een maand melden. Tegenstanders van het bewind die het land hebben verlaten, hebben twee maanden de tijd om terug te komen naar Irak om voor kwijtschelding van hun straffen in aanmerking te komen. In de verklaring werd overigens niet aangegeven wanneer politieke gevangenen die hun straf al uitzitten, worden vrijgelaten. Ook is niet duidelijk op hoeveel mensen de amnestie van toepassing. Het is de tweede keer in korte tijd dat Saddam tot een amnestie heeft besloten. Op 23 juli besloot Saddam al tot strafvermindering voor 'gewone' criminelen. Westerse diplomaten in Bagdad zien de amnestie als onderdeel van een strategie om de Veiligheidsraad ertoe te bewegen om de sancties tegen Bagdad te verzachten. Volgens bronnen bij de VN hebben de Iraakse autoriteiten ook zeer behulpzaam getoond bij recente onderzoeksmissies van de volkerenorganisaties naar het bwapeningsprogramma van dat land. De Veiligheidsraad buigt zich iedere zestig dagen over de sancties tegen Irak. (AP, AFP, Reuter)