'Van Mierlo moet na '98 Kamerlid worden'

DEN HAAG, 29 JULI. D66-leider Van Mierlo heeft in maart de fout gemaakt zijn aanblijven na 1998 in een vraaggesprek in twijfel te trekken. Hij zou in een volgende kabinetsperiode net als VVD-leider Bolkestein in de Tweede Kamer moeten gaan zitten om leiding te geven aan zijn partij.

Dat zegt de voorzitter van de Eerste-Kamerfractie van D66, E. Schuyer, vandaag in een gesprek met deze krant. Hij reageert daarmee op uitlatingen afgelopen donderdag van H. van der Werf, voorzitter van een D66-werkgroep uit de adviesraad, die zich buigt over het imago van de partij. Deze betoogde dat de partij na het zomerreces op zoek moet naar een nieuwe partijleider voor de volgende kabinetsperiode.

Partijvoorzitter W. Vrijhoef verklaarde gisteren dat de opvolgingskwestie “absoluut niet aan de orde is”.

Volgens Schuyer is na het bewuste interview dit voorjaar met Van Mierlo in het weekblad Elsevier intern met hem afgesproken dat hij daarna in het openbaar zou verklaren dat hij “wil aanblijven tot zijn 85ste”.

Schuyer meent dat D66 “een echte politieke partij moet worden”. “Dit incident is kenmerkend voor een algemener probleem bij D66 namelijk dat onze partij op een amateuristische manier is georganiseerd”, aldus de fractievoorzitter. Hij vindt dat de partij zich meer moet profileren, bijvoorbeeld op bestuurlijke posten. Zo wil Schuyer dat D66 de commissaris van de koningin levert in de provincie Utrecht als de huidige CDA-commissaris Beelaerts van Blokland deze kabinetsperiode met pensioen gaat. Ook moet D66 meer inspelen op de toegenomen invloed van de tv, meent Schuyer.