Stroomvoorziening in Bleiswijk weer op orde

ROTTERDAM, 29 JULI. Na een stroomstoring van anderhalf etmaal is de gemeente Bleiswijk vannacht weer aangesloten op het elektriciteitsnet. Een mobiel 'provisorium' vervangt het door brand verwoeste transformatorhuis.

De stroomvoorziening kwam geleidelijk weer op gang enkele uren nadat “de gemoedelijke sfeer in het dorp begon om te slaan”, aldus de gemeentevoorlichter van Bleiswijk gisteravond. Vanaf half drie vanmorgen hadden alle inwoners weer stroom. Tijdens de werkzaamheden leidde het springen van een zekering nog tot een half uur vertraging.

In de loop van vrijdag kwamen op het gemeentehuis tientallen telefoontjes binnen van boze burgers. Ze klaagden vooral over de geur van bedorven vlees en de herrie van noodaggregaten. “De agressie van de bevolking was zich aan het ontladen”, aldus de gemeentevoorlichter. “Het heeft ons verbaasd hoe snel de irritatie onder de bevolking is gewekt.”

De woede van de Bleiswijkers richt zich vooral op het energiebedrijf Delfland. Met een verwijzing naar de kleine lettertjes liet de stroomleverancier gisteren weten niet aansprakelijk te zijn voor de geleden schade. President-directeur C. Remijnse van Delfland, die wegens de stroomuitval zijn vakantie even heeft uitgesteld, zei dat het netwerk “aan vervanging toe is”.

In Bleiswijk hapert de stroomvoorziening wel vaker; in de afgelopen vijf jaar zeven keer. “Het komt bij ons te vaak voor”, zegt een woordvoerder van de gemeente. De raadsfractie van het CDA eist in een brief aan B en W een onderzoek naar eventueel achterstallig onderhoud bij Delfland. “We stellen ook voor dat de burgers een vergoeding van honderd gulden krijgen in plaats van een briefje met excuses voor het ongerief”, aldus raadslid D. van Vliet.

Een aparte taxatie “van elke bedorven biefstuk” acht hij niet te doen, maar Van Vliet meent wel dat Energie Delfland, dat in 1994 een winst boekte van 11 miljoen gulden, over de brug moet komen. Economisch directeur P. de Bree heeft toegezegd daarover in de loop van de week na te denken. Hij belooft verder dat het reeds geplande onderhoudswerk versneld zal worden uitgevoerd. “Het net is oud, maar niet slecht”, zegt De Bree.

Om de middenstanders tegemoet te komen, mogen de winkels vanavond tot negen uur open blijven. Slager De With, die zelf de noodkoeling in werking heeft gesteld, maar gisteren bijna niets verkocht, hoopt vandaag de schade in te halen. Veel Bleiswijkers organiseerden collectieve barbecues bij kaarslicht om hun vleesvoorraden weg te werken.

Gedupeerde ondernemers overwegen schadeclaims in te dienen bij de gemeente en het energiebedrijf. Een bemiddelingspoging van de Consumentenbond om van Delfland vergoedingen los te krijgen voor eerdere stroomstoringen, is mislukt. De rechter moet zich nog uitspreken over de oude claims.