Scholten hoopt op respect bij Ajax

AMSTERDAM, 29 JULI. Wat is aantrekkelijker om voor te voetballen: het tweede team van Ajax of de reserves van Feyenoord? Arnold Scholten twijfelde geen moment toen hij voor die keuze werd gesteld. De 32-jarige middenvelder tekende gisteren in De Meer een tweejarig contract voor Ajax, de club waarvoor hij ook tussen juli '86 en december '89 uitkwam. Zijn vertrek destijds naar Feyenoord heeft hem altijd dwarsgezeten, of liever gezegd het was zijn grote frustratie. Scholten was niet geslaagd bij Ajax en dat ervoer hij als een enorme smet op zijn voetballoopbaan.

Johan Cruijff haalde het begenadigde talent in 1986 weg bij FC Den Bosch waar hij de bijnaam 'de Witte Socrates' had verworven. De middenvelder, geroemd om zijn spelinzicht en fluwelen passes, kon zijn faam in de Amsterdamse gelederen nooit waarmaken. Het was een gebrek aan bravoure dat hem het onderspit deed delven tussen al die rood-witte branieschoppers. Scholten, de goedmoedige Brabander, werd gezien als een provinciaal en liet met zijn rustige karakter over zich heenlopen. Leo Beenhakker verloste hem uit zijn lijden door hem in 1989 over te doen aan Feyenoord. In Rotterdam-Zuid raakten ze echter ook op hem uitgekeken, hoewel hij in november nog voor het eerst werd opgeroepen voor het Nederlands elftal aan de vooravond van de interland tegen Tsjechië. Van het Feyenoord-bestuur kreeg Scholten deze zomer te horen dat hij weg mocht.

Dit wekte de interesse van Louis van Gaal die in het tweede nog wel versterking kon gebruiken na het vertrek van Peter van Vossen en John van den Brom naar Istanbulspor. Gistermiddag werden Ajax en Feyenoord het eens over de transfersom. Eerste reactie Scholten: “Bij Feyenoord hebben ze geen respect meer voor mij en dat denk ik hier wel te krijgen.” Inderdaad omschreef Van Hanegem Scholten een jaar geleden al eens als een “dopie die op de trainingen hardleers kan zijn”. Van Gaal trekt zich er weinig van aan. “Arnold is een typische prof”, aldus de technisch directeur. “Een speler die weet wat het vak inhoudt. Bovendien is hij multifunctioneel. Ik kan hem als rechtermiddenvelder, libero of voorstopper inzetten.”

Scholten weet in Amsterdam precies waar hij aan toe is. Zijn bescheiden karakter sluit perfect aan bij het beleid van Van Gaal, die in het tweede team geen spelers kan gebruiken die overlopen van ambitie. “Van Gaal heeft in een gesprek eerlijk gezegd dat ik niet op een basisplaats hoef te rekenen”, bekent Scholten. “Maar bij Feyenoord was ik waarschijnlijk ook op de bank terecht gekomen. Ik heb in Rotterdam een fantastische tijd gehad, er zijn echter de laatste tijd te veel dingen gebeurd. Ik wil er liever niet over praten. De sfeer was in ieder geval een stuk minder geworden.”

Gistermiddag stapte Scholten al met het nummer 14 op zijn Ajax-tas in de spelersbus om met de selectie af te reizen naar Mönchengladbach waar de Amsterdamse ploeg vanmiddag tegen Liverpool het toernooi van de plaatselijke Borussia opent. “Ik ga er vanuit dat ik gezien het drukke programma van Ajax mijn wedstrijden wel zal meepikken. Ik had ook voor RKC kunnen kiezen. Ik ben nu 32 jaar. Ik krijg de kans nog twee jaar bij een mooie club te spelen, dat wil ik niet laten lopen.”