Reconstructie van Franse stijltuin op Beeckestein

VELSEN, 29 JULI. De stijltuinen van de 18de-eeuwse buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid worden zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke staat teruggebracht. Uitgangspunt voor de restauratie, die dit najaar begint, is een plattegrond uit 1772 van de Duitse tuinarchitect Johann Georg Michaël (1738-1800). In de tot dan toe formele tuinen van Beeckestijn, met streng geometrische patronen naar Frans voorbeeld, introduceerde Michaël vanaf 1763 de meer natuurlijke, Engelse landschapsstijl.

Met een donatie van 100 duizend gulden van het VSB Fonds wordt op Beeckestein allereerst een bloementuin in Franse stijl ter grootte van 4000 vierkante meter gereconstrueerd. Het landgoed is in totaal 40 hectare groot. Om het gehele park in oude staat terug te brengen, heeft de gemeente Velsen nog 300 duizend gulden nodig.