Politici charteren cruise-schip; Protestvloot naar Mururoa om kernproeven

AUCKLAND, 29 JULI. Een vloot van ten minste zestig zeiljachten, een cruise-schip, twee schepen van Greenpeace en een marineschip van Nieuw Zeeland wordt begin september bij het atol Mururoa verwacht, als protest tegen de hervatting van de Franse atoomproeven.

De milieu-actiegroep Greenpeace, die de vloot heeft georganiseerd, neemt aan dat het grote aantal schepen de Franse autoriteiten in verlegenheid zal brengen.

Op het cruise-schip zal een groot aantal politici uit verschillende landen meereizen, onder andere een lid van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD. Het schip is gecharterd door Australische politici. Het vertrekt begin september vanuit Tahiti naar Mururoa.

Het Nieuwzeelandse marineschip Tui is een onderzoeksvaartuig. Op het schip zal een parlementariër van de Nieuwzeelandse Labour-partij meevaren. Zijn plan om vanaf het marineschip met een rubberboot naar Mururoa te varen heeft hij onder druk van de leiding van de partij moeten laten varen. De Nieuwzeelandse regering had eerder beloofd de 12-mijlszone rondom het atol Mururoa waar de proeven worden gehouden, te respecteren. De Labour-partij zit in de oppositie maar wil de regering onder leiding van premier Jim Bolger niet in verlegenheid brengen.

Het onderzoeksschip moet het verzet van de Nieuwzeelandse regering tegen de Franse proeven symboliseren. Het besluit het schip te sturen werd onder druk van de publieke opinie in Nieuw Zeeland genomen. Eerder had de conservatieve regering in Wellington laten weten er weinig voor te voelen, omdat het sturen van het schip in de ogen van de regering een weinig zinvolle bijdrage werd geacht. Maar uit een enquête bleek dat 80 procent van de Nieuwzeelanders voorstander was van het sturen van het schip. Ruim 63 procent wilde zelfs dat de regering een fregat zou sturen. De regering koos om diplomatieke redenen uiteindelijk voor het onbewapende onderzoeksschip. Het schip heeft ook als taak gekregen de zeiljachten bij te staan in het geval van nood.

Ook de Australische Labor-regering heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat het onverstandig zou zijn een marineschip te sturen naar Mururoa. “Met marineschepen worden oorlogen gevoerd”, zei premier Paul Keating het afgelopen weekeinde. Niettemin staat ook de Australische regering onder zware druk meer te doen dan alleen verbale protesten tegen het Franse besluit. De linkervleugel van de labor-partij dringt aan op een verbod van de uitvoer van Australische uranium naar Frankijk. De regering in Canberra zegt dat dit geen zin heeft, omdat het uranium voor vreedzame doeleinden wordt gebruikt.

    • Hans van Kregten