Nederlanders en Russen snel naar Nova Zembla

AMSTERDAM, 29 JULI. Een archeologisch onderzoeksteam van twaalf Nederlanders en veertien Russen vertrekt half augustus naar het Russische eiland Nova Zembla. Doel is het onderzoeken van de overblijfselen van het schip van de 16de-eeuwse Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz.

Bij een eerste expeditie in 1993 stuitten de onderzoekers op aanwijzingen dat het vaartuig onder een laag grind begraven zou liggen, vlakbij Het Behouden Huys waarin Barentsz en zijn mannen tien maanden overwinterden.

Barentsz en zijn bemanning probeerden de noordoostelijke doorvaart naar Japan en China te vinden. In de zomer van 1596 kwamen ze met hun schip vast te zitten in het ijs aan de noordoostkust van Nova Zembla. Twaalf van de zeventien bemanningsleden wisten na een overwintering Amsterdam in open schuiten te bereiken. Willem Barentsz overleed tijdens de terugtocht op de noordkust van Nova Zembla.(ANP)