Nederland en Bosnie (4)

Is het briefschrijver S. Hoogstins (NRC Handelsblad, 26 juli) bekend dat er na W.O. II aan geallieerde zijde diverse militaire analyses verschenen, die met respect de militaire capaciteiten van Panzercommandanten als Guderian of von Manstein beschreven? Of over SS-generaal Dietrich die militaire huzarenstukjes uithaalde in Eben-Emael of Monte Cassino? Of over Rommel in Afrika? Geen moment werd echter hiermee Hitler verheerlijkt. Integendeel. Overste Karremans heeft mijns inziens niets anders gedaan, dan als militair zijn respect uit te drukken voor de militaire capaciteit van Mladic. Om mijnheer Hitler en trawanten er weer eens bij te halen is een gotspe. Zeker als men weet wat deze lieden met de Serven uitgehaald hebben. De monumenten waarmee ze hun honderdduizenden vermoorde burgers gedenken zijn óók een indrukwekkend document van wat mensen elkaar aan kunnen doen. Al met al doen de opmerkingen afbreuk aan het werk van een Nederlandse militair, die heeft getracht een onmogelijke opdracht zo goed als mogelijk tot een redelijk einde te brengen.

    • Leonard F. Kooy