Muntz vervolgt z'n zorgeloze jaar met -5 op Dutch Open

HILVERSUM, 29 JULI. Rolf Muntz heeft gisteren zijn status als Nederlands beste golfer weer eens waargemaakt. De 26-jarige profspeler maakte op de Dutch Open in Hilversum een prachtige ronde van 66, vijf onder het baangemiddelde van 71. Omdat hij donderdag par had gespeeld is ook zijn totaal -5. De beste Nederlandse amateur, de 21-jarige Robert-Jan Derksen, miste de cut op één slag.

De 41-jarige Schot Sam Torrance gaat na de eerste twee dagen aan de leiding. Hij ging gisteren rond in 64, zeven onder par, en staat in totaal op min 10. Torrance dankte zijn score aan onder meer twee eagles (twee slagen onder par), op de vierde en de twaalfde hole, vier birdies (birdie is een onder par) en slechts een bogey (is plus 1). Torrance, die dit jaar toernooien won in Italië en Ierland, heeft twee slagen voorsprong op de Ier Philip Walton en de Engelsman Paul Eales en drie slagen op een groepje spelers met onder meer de Engelsman Mark James en de Amerikaan Scott Hoch.

De cut - de score van nummer 65 - kwam uit op -1. Iedereen met een slechtere score doet vanaf vandaag niet meer mee. De Amerikaanse publieksfavoriet John Daly herstelde zich gisteren van een matige score op de eerste dag. Met vijf birdies en een ronde van 66 kwalificeerde hij zich met gemak voor de twee slotdagen. Dat lukte ook de Duitser Bernard Langer - voor de 62ste achtereenvolgende keer - met een ronde van 69 en een score van -1. De Schot Colin Montgomerie was gisteren niet tevreden over een ronde van 70, maar met een totaal van -5 behoort hij nog steeds tot de kanshebbers. Vandaag en morgen volgen er nog twee ronden van achttien holes en beslissing in een toernooi valt vrijwel altijd pas op de laatste negen holes van de zondag.

Muntz, die dit jaar als eerste Nederlander over een tourkaart beschikt, heeft dit seizoen al aan veertien grote toernooien van de Europese tour meegedaan. Hij haalde in de helft van de gevallen de cut, met een gedeelde 23ste plaats in Madeira als beste resultaat. In de kleinere Challenge Tour, die hij vorig jaar speelde, deed hij dit jaar pas aan drie toernooien mee: hij won in Lille met een score van -16, won de NedCar open en eindigde twee weken geleden als tweede.

“Het is een zorgeloos jaar”, zei Muntz na zijn tweede ronde. Het succes van gisteren schreef hij toe aan kleine aanpassingen in zijn swing op de driving-range. Zijn swing was donderdag iets te snel, gisteren had hij het juiste ritme te pakken. Dat resulteerde in vier birdies in de laatste negen holes.

Van de vijf beste Nederlandse amateurs, die in dit proftoernooi ervaring mochten opdoen, presteerde alleen Derksen boven verwachting met een ronde van 70 en een eindscore van 142, level par. De nummer één op de Nederlandse ranglijst eindigde gisteren met twee birdies op de twee laatste holes.

“Ik baal dat ik de cut net niet heb gehaald, maar ben wel tevreden over mijn score. Ik heb geen simpele ballen gemist”, vertelde Derksen, opgegroeid in Nijmegen en studerend in Maastricht, na afloop. “Ik was de eerste dag toch zenuwachtiger dan ik had gewild. Vorig jaar, toen ik voor het eerst meedeed, kon ik nog gewoon genieten. Dit keer wist ik wat me te wachten stond en wilde ik wat laten zien. Maar als je gespannen bent, raak je iets van je gevoel kwijt.”

Het proftoernooi en de baan in Hilversum vereisten veel aanpassing. “De baan is veel beter en de greens zijn veel sneller dan ik gewend ben. De profs spelen iedere week onder deze omstandigheden, wij slechts één keer per jaar. Bovendien zijn we de spanning niet gewend. Ik speel op de baan ook anders dan de profs, denk ik. Ik let vooral op de gevaren, wil niet in de bunker terecht komen of mijn bal buiten de baan slaan. De profs kunnen altijd gewoon rechtuit slaan.”

Derksen ambieert ooit als prof aan de Dutch Open mee te kunnen doen. Hij begon pas zeven jaar geleden met golfen, maar bracht het balgevoel mee dat hij met tennis ontwikkelde en maakte snel vorderingen. “Ik heb onlangs mijn studie afgerond en moet nog een half jaar stage lopen. Daarna ga ik met steun van de Nederlandse Golf Federatie een aantal amateurtoernooien spelen in het buitenland. Wennen aan goede banen en aan spanning. Daarna wil ik de stap maken.”