Moslim-groepen eisen aanslag in metro Parijs op

PARIJS, 29 JULI. De bomaanslag in de metro van Parijs afgelopen dinsdag, waarbij zeven mensen werden gedood, is gisteren opgeëist door twee verschillende extremistische moslimgroeperingen.

Ook stond de aanslag bovenaan een lijst van terreurdaden in een extremistisch islamistisch tijdschrift. Het vermoeden dat de aanslag het werk is van Algerijnse moslimfundamentalisten, die de Franse regering steun verwijten aan het militaire bewind in Algerije, is daarmee gegroeid. De Algerijnse regering gelastte tussen 1991 en 1992 de verkiezingen af en voorkwam daarmee een overwinning van het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS).

In het clandestiene fundamentalistische tijdschrift El-Ansar, dat in Stockholm wordt verspreid, figureerde de aanslag op de Parijse metro bovenaan een lijst van recente aanslagen die zijn gepleegd door fundamentalistische groeperingen in Algerije, Egypte, Israel en Frankrijk.

De lijst is afgedrukt op de voorpagina van de editie van 27 juli, die twee dagen na de aanslag verscheen. El-Ansar, een van de grootste clandestiene fundamentalistische tijdschriften, wordt vanuit Zweden per fax verspreid. De editie van 27 juli werd vrijdagmiddag in Stockholm uitgedeeld aan moslims bij de uitgang van een moskee, na het vrijdaggebed. Dit gebeurde ook bij een moskee in Londen.

Bij de publieke Franse radio, France Inter, werd de aanslag in de nacht van dinsdag op woensdag per telefoon opgeëist door een vooralsnog onbekende groepering die zich de 'Islamistische Algerijnse Jihad' noemt. Het accent van de spreker, een man, duidde op een maghrebijnse afkomst. Hij zei dat alleen Frankrijk het doelwit zou zijn van aanslagen en dat “voor iedere gevallen Algerijn een Fransman zal worden gedood op Frans territorium”. Na onderzoek is vastgesteld dat het telefoontje afkomstig was uit Frankfurt.

Ook bij het Franse commerciële radiostation RTL werd de aanslag gisteren opgeëist. Een anonieme spreker zei te bellen in naam van het 'centrale commando van het GIA', de Algerijnse Gewapende Islamitische Groep. Hij eiste ook de aanslag op de iman van de moskee in Parijs, Abdelbaki Sahraoui, op.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de ontploffing in de metro is veroorzaakt door een gasflesje. Daardoor is de hypothese dat Algerijnse fundamentalisten achter de aanslag zitten, aannemelijker geworden. Dezelfde techniek werd bij eerdere aanslagen door het GIA gebruikt. Van de tachtig gewonden door de aanslag verbleven gisteravond nog 25 in het ziekenhuis. (AFP)