Mayte: de 'vrije' evenknie van voorheen-Prince

Zangeres/danseres Mayte is bekend geworden door haar samenwerking met TAFKAP (The Artist Formerly Known As Prince). Naast TAFKAP is zij de blikvanger op het podium. De artieste was in Nederland voor een kort bezoek. 'Motherfucker betekent zoiets als ouwe peer'.

Exodus van de New Power Generation is verschenen bij NPG/Edel (0061032NPG). Mayte's solo-cd verschijnt in september net als Zijn cd, The Gold Experience.

AMSTERDAM, 29 JULI. Het is half elf 's ochtends maar Mayte ziet eruit alsof ze elk moment het podium op moet. Ze verschijnt in een paars bovenstukje, een collier, doorzichtige plastic pumps en een zwartsatijnen broek die haar als een kokertje omsluit. De make-up, van de haargrens tot in het decolleté, is beige, met lila voor boven de ogen. Mayte's pupillen zijn zo zwart dat het wel gaten lijken.

Zangeres/danseres Mayte is bekend geworden door haar samenwerking met TAFKAP (The Artist Formerly Known As Prince). Bij de optredens van de laatste paar jaar is zij naast TAFKAP de voornaamste blikvanger op het podium. Mayte is bovendien zangeres bij zijn begeleidingsband, de NPG (New Power Generation), die zelfstandig de cd Exodus uitbracht, en ze zal over een paar maanden haar eerste solo-cd uit te brengen.

De reden voor dit promotiebezoek is niet helemaal duidelijk. De cd van NPG is al vier maanden oud, Mayte's eigen cd is er nog niet, en van TAFKAP is sinds hij de naam Prince heeft afgezworen niets nieuws verschenen. Maar als het interview eenmaal is begonnen komt de bedoeling van haar aanwezigheid al snel naar voren: hier wordt een muzikale infrastructuur gepresenteerd. TAFKAP, de New Power Generation en Mayte zelf, vertelt ze, vormen samen een carrousel waarvan de deelnemers om de beurt op de voorgrond treden, daarbij gesteund door de rest. Dus is de NPG de begeleidingsgroep van TAFKAP, speelt TAFKAP op de cd van de NPG, en begeleidt de NPG Mayte op haar solo-cd.

De carrousel-methode is goed voor de samenwerking. “Doordat we nu allemaal ook onze eigen platen maken begrijpen we nu beter de druk die dat geeft, als groep worden we zo sterker.” En wie heeft de nummers voor haar solo-cd geschreven? “Hij”, zegt Mayte. “En ik heb af en toe geholpen. Het is eigenlijk een samenwerking tussen Hem en mij geweest.” Mayte bedoelt niet God, ze bedoelt voorheen-Prince. Nadat hij zijn Prince naam had afgeschaft, noemde men hem eerst TAFKAP, toen 'lovesymbol' (naar het teken waarmee hij zich aanduidde, een combinatie van een Venusspiegel en een trompet), en nu dus gewoon 'Hij'.

Ook op de cd van de New Power Generation, Exodus, is Hij onder de schuilnaam Tora Tora te horen. Maar de nummers zijn geschreven door de bandleden Sonny T. (bas), Mr. Hayes (keyboards) en Tommy Barbarella (piano) zelf. Dat gaat ongeveer zoals ze praten, zegt Mayte. “We zitten allemaal bij elkaar een beetje te praten en te lachen en als iemand iets heeft gezegd roept Sonny 'he, dat is een idee voor een nummer'. Ik spreek dan altijd Spaans en dan zegt bijvoorbeeld Morris 'dat klinkt goed, dat moet je op de plaat zeggen'. Daarna gaat iedereen voor zich zelf de ideeën uitwerken.”

Het resultaat, zoals het klinkt op Exodus, neigt naar de zware funknummers die ook TAFKAP de laatste tijd liet horen. De blazers toeteren als luie olifanten, het drumtempo is uitgesmeerd en de overgebleven tijd wordt opgevuld met spontane keyboardriedels en gilletjes van de man met de naam Tora Tora. Opvallend is het veelvuldige gebruik van het woord 'motherfucker'. Zelfs in een van de weinige subtiele nummers van de plaat, de ballade Count The Days, wordt het gebruikt alsof het een koosnaam is.

Mayte lacht: “Ja dat is Sonny, die zegt dat altijd.” Volgens haar heeft het te maken met het opgroeien in Noord-Minneapolis, daar praten mensen nu eenmaal zo.” Mayte zelf zegt het niet, ze heeft het steeds over 'dat woord'. “Maar het betekent verder niets beledigends. Het is joviaal bedoeld, ongeveer zoals 'ouwe peer'.”

Mayte komt niet uit Minneapolis. Haar Puertoricaanse vader zit bij het leger en hij reisde met zijn gezin overal naar toe. Uiteindelijk kwam hij terecht in Duitsland, waar Mayte professioneel ging werken bij een balletgezelschap. Toen ze op haar zestiende op vakantie in Spanje was ontmoette ze Prince. Aangemoedigd door haar ouders gaf ze hem een videoband van haar dansvoorstelling en twee jaar later, toen ze achttien was, liet Prince haar overkomen. Sinds drieëneenhalf jaar is Mayte zijn vrouwelijke evenknie op het podium. Hij moedigde haar bovendien aan om te gaan zingen.

“Dansen doe ik al sinds mijn derde, dat is voor mij hetzelfde als lopen. Zelf zingen wilde ik altijd wel, maar pas door Hem ben ik het ook echt gaan doen. Hij heeft me geleerd dat als je iets wil, moet je er niet alleen over praten, je moet het gaan doen! Hij is zo stimulerend. Iedereen die Hem bezig ziet in de studio, wil naar huis om meteen muziek te gaan maken.”

Mayte's cd en die van de NPG zijn verschenen bij een onafhankelijke platenmaatschappij, het kleinschalige Edel. 'Hij' heeft de laatste tijd veel ophef gemaakt over de knevelpraktijken van zijn maatschappij, Warner Music, die niet genoeg van zijn platen zou uitbrengen. Hij verscheen bij optredens met het woord 'slave' op het gezicht geschreven en dreigde zijn werk in de toekomst onafhankelijk op de markt te gaan brengen. Maar in september zal The Gold Experience toch bij Warner Music verschijnen.

“Uiteindelijk zal Hij ook vrij willen zijn en zèlf zijn muziek uitbrengen. Ik ben al vrij en ik ben blij dat mijn platen direct als ze af zijn uitgebracht worden. Bij een grote platenmaatschappij duurt dat maanden. En bij The Gold Experience duurt het al meer dan twee jaar.” Mayte slaat een hand voor haar ogen als ze The Gold Experience moet beschrijven. “Zoiets heb je nog nooit gehoord. Het is groots”, zegt ze.

Het ontzag voor haar ontdekker blijkt niet alleen uit het devote 'Him' maar spreekt ook uit Mayte's video-politiek. Mayte vertelt dat Hij nog niet optreedt in haar eerste clip maar waarschijnlijk zal Hij in de volgende wel te zien zijn. “Ik spaar zijn aanwezigheid nog even voor later”, zegt ze zuinig.

    • Hester Carvalho