Indurain rijdt rondjes rond de kerk in Moskou

ROTTERDAM, 29 JULI. Gisteravond is vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain geland in Moskou, waar de Spaanse wielerheld vanmiddag de grote attractie is in het zogenoemde Masters-criterium. Het is de eerste keer dat een aantal vedetten uit de Ronde van Frankrijk aan een wedstrijd in Rusland meedoet. Het startschot van de race, mede georganiseerd door la Société du Tour de France, wordt om kwart over drie (17.15 uur plaatselijke tijd) gelost vóór de kathedraal van Basilius de Gezegende, vlakbij het Rode Plein, waar ook de finishlijn ligt. De tweeënzestig deelnemers zullen drieëntwintig ronden rijden op een parcours van 5,1 kilometer.

Het 'rondje rond de kerk' in het hart van Moskou is een prestige-object met een budget van drie miljoen Franse francs, ruim een miljoen gulden. De Tourleiding is de grote financier. Directeur Jean-Marie Leblanc van la Grande Boucle is van oordeel dat zijn bedrijf “de plicht heeft de Moskovieten en de Russen de kampioenen van 's werelds grootste wielerwedstrijd te tonen”. De ambitieuze Leblanc, die zich in juli belangrijker voelt dan de president van Frankrijk, is van plan in de nabije toekomst een koers als die in Moskou ook in andere Europese steden te laten verrijden. Hij denkt dan aan Kopenhagen (“na de explosies van Bjarne Riis zijn de Denen wielergek”), Athene, Lissabon en - na de eeuwwisseling - wellicht ook Peking. “Het is de bedoeling een stukje Tour te exporteren”, legt Leblanc uit.

In het begin van de jaren tachtig had Leblancs voorganger, Félix Lévitan, het idee om de Tourproloog of enkele Tour-etappes ver buiten Frankrijk, desnoods in Tokio en New York, te laten afwerken. Leblanc zegt daar niets voor te voelen. “Moskou, Lissabon en zelfs Kopenhagen liggen te ver weg. Voor de renners, voor de vrachtauto's met alle tenten en dranghekken, voor de volgers, voor de hele karavaan. Zo simpel is dat. De Tour zal zich vrijwel zeker blijven beperken tot Frankrijk, zijn aangrenzende landen, Nederland en Engeland”, verduidelijkt de vijftigjarige hoogste baas.

In Moskou zal Evgeni Berzin, het Russische wonderkind uit Vyborg dat de Tour in de Alpen ziek verliet, vanmiddag vrijwel zeker ontbreken. De Giro-winnaar van 1994 staat op slechte voet met de Russische autoriteiten. Er verschijnen twintig professionele equipes aan de start. Kopman Indurain van Banesto wordt slechts door één ploegmakker vergezeld, de Fransman Thomas Davy. De Amerikaan Lance Armstrong, leider van Motorola, heeft drie teamgenoten aan zijn zijde. Andere trekpleisters zijn de Fransman Richard Virenque, de bergkoning van de Ronde van Frankrijk, de Italiaanse aanvaller Claudio Chiappucci, de Duitse routinier Olaf Ludwig, het Russische talent Vladislav Bobrik alsmede zijn landgenoten Dimitri Komisjev, Vjatsjeslav Ekimov en Pavel Tonkov, die sterk reed in de Ronde van Italië.

De rennersgroep heeft vanochtend een rondleiding gehad door Moskou. Morgenvroeg verlaat ze de Russische hoofdstad al weer. Een deel van de vedetten, onder wie Indurain, reist dan naar Zwitserland voor een koers ter ere van Tony Rominger.