GESTOOFDE PREI

Prei simpelweg gestoofd in wat goudkleurig olijfolie samen met de uit de mond gespaarde drie eetlepels champignonbouillon (zie recept van 10 april) is een ander verhaal dan de altijd maar weer in water voorgekookte prei. In plaats van olijfolie kan er ook boter worden gebruikt maar met het oog op de cholesterol, houd ik het zelf meer op olijfolie.

Voor 2 porties:

400 gram schoongemaakte prei

2 eetlepels olijfolie

1 teen knoflook, gepeld en in plakjes

3 eetlepels (champignon) bouillon

zout & versgemalen peper

2 eetlepels middelfijn gesneden peterselie

1 1/2 eetlepel versgeraspte parmigiano reggiano (facultatief)

Snijd de prei in stukken van 5 cm. Verwarm de olijolie in een lage brede pan en smoor daarin op laag vuur de knoflook tot de plakjes lichtgeel kleuren. Leg de stukken prei naast elkaar in de pan en smoor ze 3 minuten mee met het deksel op de pan. Voeg dan bouillon, peterselie en zout naar wens toe en stoof de prei in gesloten pan 15-20 minuten, of tot de groente de gewenste gaarheid heeft bereikt. Stoof de laatste vijf minuten zonder het deksel op de pan zodat het vocht kan inkoken. Proef de groente op zout en maal er peper naar wens bij. Wie wil, strooit - indien voorhanden - op het laatst nog wat versgeraspte parmigiano reggiano over de prei. Direct serveren.

    • Florine Boucher