Ga je mee?

Vakantie was ooit een breuk met de sleur van alledag, een verlossing van de routine, een opwindende ontdekkingstocht. Vakantie is nu een deel van het dagelijks leven: winter, voorjaars- en zomervakanties wisselen elkaar geluidloos af. Vakantie is routine geworden, met vakantie 'moeten' haast een sleur. De file roept, de charter wacht, de foto's moeten belicht, de souvenirs gekocht; de buren en collega's tevreden gesteld. “En, hoe hebben jullie het gehad?”

Vrije tijd is nu een recht, de meesten zijn tegenwoordig rijk en trekken naar het buitenland. Wat zal het eens worden: rondreis Argentinië, strandvakantie op Bali of 'gewoon' drie weken Zwitserland? Maar waarheen het ook is, alles is pre-ontdekt, voor-verpakt, onschadelijk gemaakt; de reisgidsen kennen iedere straathoek, de reiziger kan al zijn illusies in de index naslaan. De wereld een package-tour, de vakantieganger een consument, net zo één-dimensionaal als zijn bestemming.

Zaterdags Peil vraagt u om deze tegenwoordig gangbare uiting van zomers cultuur-pessimisme met kracht te bestrijden. Immers, iedereen heeft ooit een magische vakantie gevierd. Een echte bevrijding van het dagelijkse leven, een verlegging van de grenzen. Persoonlijk herinneren wij ons als 8-jarige het wonder van brood bakken boven open vuur. Het gummi-deeg aan de stok veranderde in een geurig knapperig brood, in een wolk van gloeiende as-deeltjes. Een wonder! Later kwam er de eerste nachtelijke storm op de Fluessen bij, meegemaakt in een klein zeilbootje. Nooit proefde het leven zo echt, nooit kraakte de mast zo hard en spoot het bootje zo snel. De eerste vakantie-liefde, de eerste buitenlandse kampeervakantie, de eerste beklommen berg, de eerste wilde steenbok. Zaterdags Peil vraagt u in uw geheugen te graven en uw bijzonderste vakantie te comprimeren tot één essentiële ervaring. Ook als die vakantie U niet verder bracht dan uw achtertuin en niet langer geleden was dan vorige week. Wat gebeurde er, wat veranderde er, wat leerde u?

Zaterdags Peil: voor wie nog niet vakantie-blasé is.

De drie meest treffende inzendingen worden geplaatst en beloond met een boekebon van fl. 35,- PS Nagekomen 'huiselijke ergernissen' (Z-peil 22 juli):

-het vragen 'als je toch staat, neem dan voor mij even ... mee'

-het niet inruimen van de boodschappen

-het niet uitruimen van de vaatwasmachine

-het nooit terugleggen van de schaar in de keukenla

-het laten liggen van bedorven waar in de koelkast

-het niet willen lezen van enige gebruiksaanwijzing en dan later toch lopen vloeken

-het wegleggen van nieuwe post, zodat het pas dagen later wordt ontdekt

(Met dank aan J. van Duffelen en M. Verwest) Zaterdags Peil, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of op Internet http://www.nrc.nl/ direct per e-mail aan zpeil@nrc.nl