Fiat-topman Agnelli wil neef als opvolger

TURIJN, 29 JULI. Giovanni Agnelli, topman van het Fiat-concern en volgens velen in industrie en politiek één van de machtigste mannen van Italië, ziet zijn 31-jarige “neefje” Giovaninno als zijn meest geschikte opvolger. Volgens Agnelli kan de zoon van zijn broer Umberto rekenen op “de instemming van heel de familie om zich voor te bereiden op grote verantwoordelijkheden binnen de groep”.Tegenover het Franse tijdschrift Nouvel Economiste verklaarde Agnelli dat hij Giovaninno het best gekwalificeerd acht voor de toppositie binnen Fiat. De topman, wiens zus Susanna werd benoemd tot minister van buitenlandse zaken in het zakenkabinet Dini, treedt juni volgend jaar af. Agnelli staat al dertig jaar aan het hoofd van Fiat. “Kleine Giovanni” is vice-president van IFI, de familieholding van de Agnelli's. Ook vertegenwoordigt hij sinds een maand de familie in een comité van aandeelhouders. Fiat (Fabricca Italiana di Automobili di Torino) is in Italië zowat monopolist op de automarkt. Naast het automerk onder de eigen naam behoren ook de merken Alfa Romeo, Lancia, Maserati en Ferrari tot het concern. Verder heeft Fiat via Iveco grote belangen in de vrachtwagenindustrie. Daarnaast behoren locomotief- en tractorfabrieken, evenals twee grote kranten, tot het concern. (AFP/ANP)