Drie doden bij kaping Duitse autobus

BONN, 29 JULI. Commando-eenheden van de Duitse politie hebben gistermiddag in Keulen om kwart voor zes met een bestorming een einde gemaakt aan de urenlange kaping van een bus met twintig toeristen, onder wie drie kinderen.

De gewapende kaper, een man met een Israelisch paspoort die vermoedelijk drugsverslaafd en geestelijk gestoord was, werd doodgeschoten. Eerder had de kaper de 27-jarige chauffeur en een 60-jarige toeriste doodgeschoten. Onder de toeristen en de politiemensen vielen gewonden bij de bevrijdingsactie.

De gijzelingsactie van de gebroken Duits en Engels sprekende man was gisteren kort voor de middag begonnen. De kaper had zich 's morgens om tien uur gemengd in een groep toeristen die per bus een rit door Keulen zou maken. Hij bedreigde de chauffeur en toen deze zich verzette schoot hij de man dood. De bus was toen al ruim een uur op weg en stond voor het Keulse tentoonstellingscomplex, nabij de Dom in de binnenstad.

Niet bekend

Vijf gijzelaars wisten in de loop van de dag te vluchten. Een van hen, een 53-jarige Oostenrijker, werd tijdens zijn vlucht door de kaper in de borst geschoten. Daarbij schreeuwde de kaper hem toe dat hij zijn vrouw zou vermoorden als hij niet terugkwam. De politie sleepte de bloedende Oostenrijker naar een vrachtwagen en bracht hem naar het ziekenhuis.

De gijzelnemer bond de gijzelaars daarna vast en blinddoekte hen. Kort daarna werden in de bus schoten gehoord. Het was gisteravond nog onduidelijk of de 60-jarige vrouw, die door de kaper werd gedood, de vrouw van de Oostenrijker was.

De politie, die kordons rondom het parkeerterrein had gelegd en urenlang vruchteloos per megafoon had geprobeerd met de kaper in gesprek te komen, besloot actie te ondernemen.

De man had beweerd dat hij zijn lichaam en de deuren van de bus had omkleed met dynamietstaven, maar dit bleken achteraf stukjes hout te zijn. Onder het voorwendsel dat de leden van het commando een vervangende mobiele telefoon kwamen brengen, bestormden zij de bus.