De tantes van onze nichten

Opeens is Dans je de hele nacht met mij weer een hit. Het inhaaksucces van het allang vergeten zangeresje Karin Kent uit de zomer van 1966 is dezer dagen in een aan voetbalsupportersgezang herinnerende versie - een toevalstreffer van een gelegenheidstrio - doorgedrongen tot de top-twintig van de Nederlandse hitparade. Daarmee is de verkoopstrategie van de platenmaatschappij Polygram voorlopig de voet dwarsgezet.

Een employé van Polygram ontdekte al enige tijd geleden dat Dans je de hele nacht met mij in de oorspronkelijke uitvoering regelmatig op de draaitafel ligt in de als nichtenscene aangeduide subcultuur van homo- en travestie-clubs, waar immers ook vocalistes als Willeke Alberti, Anneke Grönloh, Ria Valk en Trea Dobbs worden gekoesterd, bejubeld en aanbeden. Daarop ontstond, zoals het bij platenmaatschappijen gaat, een plan ter herexploitatie van oud opnamemateriaal. Allereerst zou het lied van Karin Kent weer op de markt worden gebracht - in het originele hoesje en zelfs op het originele vinyl, want de platendraaiers in de clubs preferen vinyl omdat ze daarop naar hartelust de grammofoonnaald kunnen laten dansen. Afhankelijk van de reacties op deze eerste rerelease zouden verdere plannen kunnen worden ontwikkeld.

Maar de toevallige doorbraak van de nieuwe meezingversie heeft de verkoopkansen van het plaatje van Karin Kent ernstig geschaad. Polygram heeft er tot dusver niet meer dan 200 exemplaren van verkocht. Niettemin verklaart Henkjan Smits, product manager nationaal, dat de platenmaatschappij de nichtendoelgroep blijft beschouwen als een aantrekkelijk doelwit voor verdere acties. Een verzamel-cd met nummers van bovengenoemde zangeressen, onder de werktitel De tantes van onze nichten, behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Wellicht, zegt hij, kan er dan ook nog een boxje op de markt worden gebracht met vijf vinyl-plaatjes van soortgelijke snit. In homo-kringen lust men wel pap van dit populaire repertoire, heet het in de platenhandel. En zo kan dus ook Karin Kent alsnog een herkansing worden geboden.

    • Henk van Gelder