Computerconcern IBM wil kunst digitaal opslaan

WITTENBERG, 29 JULI. Het Amerikaanse computerconcern IBM ziet in het digitaal archiveren van kunst in de toekomst een aantrekkelijke markt. De Duitse dochter van het Amerikaanse concern begint op 1 augustus in Wittenberg onder de titel 'Luther Digital' een project om historische documenten elektronisch te archiveren.

IBM zal niet alleen historische documenten in archieven, bibliotheken en musea kunnen opslaan, maar ook op cd-rom voor een breder publiek toegankelijk maken, aldus een woordvoerder. Wittenberg, de stad waar Luther in 1517 zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel nagelde en de Reformatie inluidde, heeft het grootste Luthermuseum ter wereld. De 50.000 originele documenten van het museum, inclusief kostbare bijbels, zullen digitaal worden opgeslagen. Daarvoor heeft IBM een speciale scanner ontwikkeld, die ook de inhoud kan opnemen van boeken die niet meer volledig kunnen worden opengeslagen. (ANP)