Cijfers Philips en PolyGram overschat

AMSTERDAM, 29 JULI. Hooggespannen waren de verwachtingen op de Amsterdamse beursvloer voor de halfjaarcijfers van PolyGram en Philips. Geen van beide kon ze echter waarmaken.

Dinsdag maakte PolyGram bekend dat de winst over de eerste zes maanden is toegenomen met 15 procent tot 270 miljoen gulden. Motor achter deze stijging is de verkoop van popmuziek. De resultaten op de verkoop van klassieke muziek bleven achter en de filmdivisie kwam niet uit de rode cijfers. Op de beurs zakte de koers van deze 75 procents Philips-dochter enkele guldens en veerde daarna weer op tot 97,10 gistermiddag bij het slot. Ofwel een verlies van 1,90 gulden ten opzichte van vorige week.

PolyGram liet zich uitgesproken positief uit over de tweede helft van het jaar. Omzet en winst zullen toenemen, voorspelde bestuursvoorzitter A. Lévy. Philips liet zich wat dat betreft donderdag aanmerkelijk gematigder uit. Financieel topman D. Eustace waarschuwde tegen al te optimistische groeiverwachtingen ten aanzien van omzet en resultaat in 1995. Analisten zullen dit ter harte nemen, want net als bij PolyGram bleken hun taxaties voor Philips aan de hoge kant.

De netto winst van Philips verdubbelde in het eerste halfjaar, afgezet tegen de overeenkomstige periode van 1994, tot 1.327 miljoen gulden. De winst over het tweede kwartaal kwam 50 procent hoger uit op 583 miljoen gulden, ofwel 1,72 gulden per aandeel.

Philips ondervond, evenals Polygram, vooral hinder van de ten opzichte van de gulden gekelderde dollar. De koers van de Amerikaanse munt lag de afgelopen maanden gemiddeld op 1,61 gulden. Dat is 29 cent lager dan in de eerste helft van vorig jaar. Topman Eustace rekende voor dat op jaarbasis elk dubbeltje dat de dollar in waarde daalt Philips 100 miljoen bedrijfsresultaat kost. Grote winstmaker is de divisie componenten en halfgeleiders, die met een zesde van het elektronicaconcerns omzet goed was voor 60 procent van het bedrijfsresultaat.

Donderdag verloor Philips op de beurs bij enorme omzetten 1,90 gulden op 78,40 gulden. Gisteren bij het slot was daar nog eens 1,50 gulden af op 76,90 gulden. Ten opzichte van vorige week een verlies van 1,30 gulden.

De graadmeter van de Amsterdams effectenbeurs, de AEX-index, vestigde dinsdagochtend met 463,9 een nieuw hoogterecord. De AEX-index beëindigde gistermiddag een overwegend rustige beursweek op 457,62 punten, een winst van 3,2 punten vergeleken met vorige week.

Komende dagen publiceren chemiereuzen DSM (woensdag) en Akzo Nobel (donderdag) hun halfjaarcijfers. Daarop vooruitlopend bereikte Akzo Nobel woensdag zijn hoogste koers dit jaar op 209,7 gulden. In maart nog maar noteerde Akzo Nobel op een dieptepunt 164 gulden.

Analist N. Elzelingen van Iris, het researchbureau van Rabobank en Robeco, is van deze koersstijging niet onder de indruk. “Akzo Nobel heeft het bepaald niet waanzinnig gedaan”, vindt deze analist, als hij dit chemiefonds over de periode van één jaar afzet tegen de hele Nederlandse aandelenmarkt. Hij verwacht dat Akzo Nobel donderdag een winst per aandeel over het tweede kwartaal bekendmaakt van 6,05 gulden. Voor heel 1995 taxeert hij 20,75 gulden. Daarmee bedroeg de koers/winstverhouding gistermiddag bij een slotkoers van 205,10 gulden nog geen 10. Dat is ruim onder de gemiddelde koers/winst van 12,5 voor de hele Nederlandse aandelenmarkt.

Voor DSM gaat de analist uit van een winst over het tweede kwartaal van 8,55 gulden en voor het hele jaar van 32 gulden. Bij een slotkoers van 141,90 gulden betekent dat een koers/winst van ongeveer 4,5. Alleen Hoogovens wordt onder de hoofdfondsen volgens de analist nog lager gewaardeerd.

“Onbegrijpelijk”, vindt de analist de koers van DSM. “Weliswaar is het een veel cyclischer fonds dan Akzo Nobel, maar de balanspositie is sterk. Verder heeft het bedrijf de laatste jaren diep in de kosten gesneden en zijn de marges goed. Bovendien komt de piek in de chemische cyclus pas na de zomer van 1997.” Waarom er dan toch zo weinig wordt betaald? “Pessimisten denken dat we de piek de komende maanden al bereiken”.

    • Hendrik Jan van Oostrum