Aboriginal mogelijk gouverneur Australië

SYDNEY, 29 JULI. Een aboriginal-vrouw maakt goede kans volgende maand de nieuwe gouverneur-generaal van Australië te worden. Het kan de laatste benoeming van een gouverneur-generaal zijn voordat Australië een republiek wordt.

In regeringskringen in Canberra en in de Australische pers nemen de speculaties toe dat de 62-jarige Lois O'Donoghue de opvolger wordt van de huidige gouverneur-generaal, Bill Hayden. Haydens termijn als vertegenwoordiger van Australië's formele staatshoofd, de Britse koningin Elizabeth, loopt in februari af.

O'Donoghue is voorzitter van de Commissie voor aboriginal-zaken en voor de Torres-Straat-eilanden. Het enige dat haar kandidatuur nog kan dwarsbomen zijn verwijten dat zij te dicht bij de regerende Labour-partij staat om een a-politiek 'staatshoofd' te kunnen zijn. Anderzijds heeft zij af en toe openlijk kritiek geuit op het partijstandpunt inzake aboriginal-kwesties.

Premier Paul Keating maakt in augustus bekend wie de nieuwe gouverneur-generaal wordt. De kandidaten zijn niet officiël bekend gemaakt, maar volgens regeringsbronnen zijn er verscheidene vrouwen bij. Nog niet eerder bekleedde een vrouw de hoogste post in Australië.

Volgens de zondagskranten zei een hoge regeringsfunctionaris dat een vrouw als gouverneur-generaal zal helpen de stemmen van vrouwelijke kiezers te trekken. “Het helpt ook de verzoening tussen aboriginals en blanke Australiërs”. Veel aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, leven in kommervolle omstandigheden. Hun actiegroepen beschuldigen de Australische regering en de blanke Australiërs ervan aboriginals te discrimineren en hun traditionele gronden te verwoesten met mijnbouw en andere grote industriële projecten.

De nieuwe gouverneur-generaal wordt mogelijk de laatste vertegenwoordiger van de Britse kroon in Australië. Premier Keating heeft verklaard dat Australië een republiek wordt en een eigen president heeft omstreeks het jaar 2000. (ANP)