Zes dagen oud en nog geen naam; De dood van een gorillaatje

De gorilla's in Artis zijn bedroefd. Eergisteren overleed het jong van Sindy. Een naam had hij nog niet. Jonge gorilla's krijgen pas na een week een naam. Dan weten de dierenverzorgers vrij zeker dat het jonge aapje in leven blijft. Het naamloze baby-gorillaatje werd op 20 juli geboren. Het werd zes dagen oud, net geen week dus.

Toch leek het eerst goed te gaan met de zoon van Sindy. Tot dinsdag leefden Sindy en haar jong dan ook gewoon in de groep gorilla's in het gorillaverblijf. Die groep bestaat uit de mannetjes Tembo en Mojoko en de vrouwtjes Banja, Dafina en Sindy. Wie van de mannetjes de vader was van Sindy's zoon, Tembo of Mojoko, is niet duidelijk.

Maar dinsdag ging het niet goed met het jong. Het was lusteloos. Sindy en haar jong werden toen apart gezet in twee nachtverblijven. De volgende ochtend hing de zoon slap in de armen van zijn moeder. Om half twaalf legde Sindy haar baby neer. Hij bewoog niet meer. Om half drie ging Sindy naar het andere nachtverblijf. De dierenverzorgers deden toen de schuif tussen de twee verblijven dicht en konden het dode jong toen pakken.

Wat gebeurt er nu met de baby-gorilla? “Die gaat naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht,” vertelt Mirjam Dresmé, die bij Artis werkt. “Daar wordt de baby onderzocht. We weten nog niet zeker waaraan hij is overleden. We denken dat hij te weinig melk heeft gekregen. Misschien hield Sindy hem te hoog vast, zodat hij niet bij haar tepels kon. Of misschien heeft het jong zelf niet gedronken. Het kan ook zijn dat Sindy niet genoeg melk had. De geleerden van de Universiteit laten ons na het onderzoek weten wat de oorzaak was.”

En dan, wat gebeurt er dan met het aapje? “Na het onderzoek wordt de baby vernietigd. Dat klinkt heel hard, maar zo gaat het met alle Artis-dieren als ze dood zijn. We willen voorkomen dat er handel ontstaat in dierenlijken. Zo'n baby-gorilla-lijk is niet zo geliefd, maar zebra's en tijgers met hun mooie vellen wel.”

Artisdieren worden nooit begraven. “Begraven is iets van mensen. De gorilla's zijn wel bedroefd. Ze zijn stiller en rustiger dan normaal en ze geven Sindy meer aandacht. Maar een plek om een familielid te begraven en daarnaar terug te keren - nee, dat kennen gorilla's niet. Er bestaan wel olifantenkerkhoven. Maar dat zijn plekken waar olifanten naartoe gaan om te sterven en niet om hun familieleden te gedenken.”

Er is gelukkig ook goed gorilla-nieuws uit Artis te melden. Een ander vrouwtje, Dafina, is zwanger. Over anderhalve maand moet ze bevallen.

    • Bernard Hulsman