Weinig respons in VS na dienstenakkoord

NEW YORK, 28 JULI. De overeenkomst over financiële diensten door een honderdtal landen die aangesloten zijn bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft in de Verenigde Staten tot weinig respons geleid. “Er zijn twee tactische redenen te bedenken waarom Amerika niet meedoet”, zegt Micheal Casey, econoom bij beleggingsadviseur MFR. “Wij zijn beter af als we het bilateraal regelen. Bovendien kunnen we van buitenaf meer druk uitoefenen op de WTO en bestaande regels proberen te veranderen dan wanneer we nu al tekenen.” Volgens Casey hebben de internationale Amerikaanse banken hard gelobbied om de VS buiten dit akkoord te houden.

Een maand geleden stapten de VS uit het WTO-overleg over liberalisering van financiële diensten. De Amerikaanse kritiek was dat sommige deelnemende landen, met name enkele Aziatische landen, niet bereid waren buitenlandse banken evenveel vrijheid te geven als hun eigen bankinstellingen.

Een woordvoerder van Citicorp, de grootste Amerikaanse bankholding, erkent dat het bedrijf samen met andere banken geijverd heeft voor niet-deelneming. “Ons streven is om zogeheten 'nationale behandeling' voor alle banken te bereiken,” aldus Citicorp-woordvoerder Jack Morris. Het betekent dat er geen speciale restricties op financiële activiteiten moeten zijn voor buitenlandse banken. Morris: “Wij zijn het meest open land. Citibank steunt liberalisering van handel maar wij zijn het er ook mee eens dat de Amerikaanse overheid toezicht houdt op de activiteiten van financiële instellingen uit minder liberale landen.” Hoewel de VS het akkoord niet onderschrijven heeft het land beloofd de huidige buitenlandse bankactiviteiten in de VS van andere WTO-leden niet terug te draaien.

De VS zijn bereid te blijven praten over het akkoord in een volgende fase. In 1997 loopt het huidige akkoord af en moet het opnieuw worden bekrachtigd. De verwachting is dat de VS dan wel door de bocht gaan. Morris haast zich te zeggen dat tussen Europa en de VS alles koek en ei is. Ook denkt hij niet dat de mogelijke wisseling van president in 1997 enige invloed zal hebben. Casey denkt daar anders over: “Een Republikeinse regering zal zich veel protectionistischer opstellen.”