Vrijdag 28; De terugkeer van Vanessa

Het Amsterdamse Concertgebouw zit in juli en augustus vrijwel elke avond vol met de Robeco-Zomerconcerten. In de Amsterdamse Stadsschouwburg is er een hele maand Julidans. Het Amsterdamse Carré functioneert ook 's zomers typisch als Carré. Maar in het Amsterdamse Muziektheater, 's lands duurste zaal, is de hele zomer niets te beleven.

Aan twee maanden extra opera en ballet zou de Nederlandse Staat natuurlijk failliet gaan. Maar er is ook wel iets leuks te verzinnen dat zonder subsidies zichzelf bedruipt en een groot publiek trekt, gewoon omdat het goed is en in zijn soort uniek. Zoiets als een Zangersfestival. Vijf minuten brainstormen blijkt voldoende voor minstens één bruisende maand met elke avond een uitverkochte zaal. De pauze wordt extra lang want de buffetten worden welvoorzien.

We beginnen en eindigen uiteraard met een Grandioos Gala, met tal van Nederlandse en internationale artiesten. Dan zijn er een aantal solo-avonden van beroemde Nederlandse zangers, die eventueel ook gasten mogen uitnodigen: Liesbeth List, Herman van Veen, Ramses Shaffy, Adèle Bloemendaal en Jenny Arean.

Heel goed zijn ook thematische evenementen. Een Annie M.G. Schmidt-avond met Hetty Blok, Leen Jongewaard en Donald Jones. Le weekend van het Franse chanson (Mireille Mathieu, Michel Fugain, Alain Barrière, maar ook Barbara). De beste winnaars van het Eurovisie Songfestival. Leeft Patachou nog? Mais oui! Een Amsterdams weekeinde 'De Jordaan op sjiek' met André Hazes, René Froger en zijn Frogettes, Gordon, Dries Roelvink en Ome Arie, besloten met een benefiet-hommage aan Koos Alberts.

Een weekeinde met allerlei singer-songwriters, besloten met A.J. Croce. Een Ierse dag, opgedragen aan de herinnering aan Mary O'Hara? Nou, vooruit, als er maar veel harpbegeleiding is. Een hele avond Corry Konings natuurlijk. De Zangeres zonder Naam, nog één keer voor het allerlaatst. Het Festival van de eerlijke smartlap, met Pierre Kartner en Johnny Hoes. Een Open Dag met een gratis toegankelijk concours voor straatmuzikanten.

'Jazz behind the dikes' is vanzelfsprekend de titel voor een weekend met de nieuwste lichting jazz-zangeressen rond Denise Jannah, culminerend in een optreden van nog altijd 'Europe's First Lady of Jazz' Rita Reys. Ook zijn er optredens van het Metropole Orkest en het Dutch Jazz Orchestra met instrumentale gastartiesten. Tussendoor programmeren we natuurlijk nog concerten met verrassende combinaties van zangers. Daarover kunnen uiteraard nog geen nadere bijzonderheden worden verstrekt. Maar van een ander opzienbarend evenement staat de titel al wel vast: 'The Return of Vanessa!'

Ach, het is allemaal geen moeite om het te verzinnen en te beginnen aan een nu al legendarische traditie met een roemruchte toekomst. Het moet zó worden dat, wanneer later de Grote Monumenten van Ons Artiestendom, terugkijkend op hun klankomrankte levens, zij als hun grootste wapenfeit vermelden: 'Ik heb nog gestaan in het Muziektheater!'

    • Kasper Jansen