Treinverkeer ontregeld door blikseminslagen

UTRECHT, 28 JULI. Onweer heeft gisteren op verschillende plaatsen tot ontregeling van het treinverkeer geleid. In totaal sloeg de bliksem vier keer in op verschillende spoortrajecten in Nederland. Om kwart over twaalf 's avonds reden alle treinen weer zoals normaal. De grootste problemen ontstonden gisteravond bij Rotterdam.

Bij Schiedam sloeg de bliksem in in het spoorwegnet, waardoor wissels niet meer konden worden bediend en alle seinen niet meer werkten. Tussen tien uur en kwart over twaalf reden geen treinen tussen Rotterdam en Delft. De NS zetten op dat traject bussen in. De treinen tussen Rotterdam en Den Haag reden via de Hofpleinlijn. De rit tussen Rotterdam en Den Haag duurde daardoor een half uur langer. De treinen tussen Rotterdam en Amsterdam werden omgeleid via Gouda.

De bliksem sloeg ook in tussen Rotterdam en Rotterdam-Noord waardoor een seinstoring ontstond. Een half uur lang was geen treinverkeer mogelijk. Ook hier zetten de NS bussen in.

Eerder op de avond, om half acht, sloeg de bliksem in bij Zoeterwoude. Daardoor was gedurende twee uur geen treinverkeer mogelijk tussen Alphen aan den Rijn en Leiden. De spoorbomen bij overwegen op dit traject waren door de storing allemaal gesloten. Bussen werden ingezet en reizigers liepen vijftien tot dertig minuten vertraging op.

Gistermiddag tussen vijf uur en kwart voor acht was het treinverkeer tussen Leeuwarden en Harlingen vertraagd. Door een blikseminslag bij Franeker werkten de seinen niet meer. De treinen moesten daarom langzaam rijden. De vertraging bedroeg ongeveer tien minuten.

Vertragingen door blikseminslag zijn volgens de afdeling railinfrabeheer van de Nederlandse Spoorwegen nauwelijks te voorkomen. “We kunnen niet overal bliksemafleiders neerzetten, omdat een groot deel van de sporen in het open veld ligt. Dat wordt onbetaalbaar. In bovenleidingen zijn wel isolatoren en verbindingen aangebracht om bliksem af te leiden, maar dat lukt niet altijd”, aldus een woordvoerder vanochtend. Blikseminslag veroorzaakt meestal storingen in de seinen, omdat de apparatuur daarvan erg gevoelig is.