Storingen

Stel, in een dorp valt twee dagen lang de stroom uit. Stel, in dat dorp valt drie jaar later weer een keer de stroom uit. En nog een keer, en nog een keer. En daarna nog een keer. Dat dorp bestaat echt. Het heet Bleiswijk.

Tijdens de huidige stroomstoring - zij duurt al 48 uur - is duidelijk geworden dat de Bleiswijkers verdeeld zijn in twee scholen. De school met de meeste aanhangers meent dat er een patroon zit in de stroomuitval. Dat Bleiswijk een zwak net heeft, of zoiets. Deze school heeft al twee storingen geleden haar maatregelen getroffen en boven Bleiswijk hangt nu de dieselwalm van tientallen noodaggregaten.

De andere school heeft eigenlijk een veel interessantere hypothese over de periodieke storingen. Déze ziet namelijk 'géén aanwijzingen voor een verband tussen de verschillende elektriciteitsstoringen'. Het is een moedig idee, en deze school bestaat slechts uit één man. Maar dat zegt niets! Aan de gewaagde veronderstellingen van Einstein, Galilei en Copernicus werd aanvankelijk ook geen geloof gehecht. In Bleiswijk zijn ze ruimdenkender, hún dissident wordt niet verketterd, en hem wordt niet de mond gesnoerd. In Bleiswijk geven ze zo'n man een mooie baan als woordvoerder van de gemeente.

    • Warna Oosterbaan