Steun EU aan grensgebied

BRUSSEL, 28 JULI. De grensgebieden van Zuidoost-Drente tot aan Midden-Limburg krijgen een Europese geldinjectie van ruim 80 miljoen gulden. De Europese Commissie heeft dat gisteren besloten. De steun is bedoeld om Nederlands-Duitse samenwerking op het gebied van industrie, technologie en vernieuwing aan te moedigen en de werkgelegenheid in de betrokken regio's te bevorderen. In Nederland zullen Zuidoost-Drente, Twente, Noord-Overijssel, de Achterhoek, het gebied bij Arnhem-Nijmegen en Noord- en Midden-Limburg van de Europese steun profiteren. Aan Duitse zijde zijn dat de districten Grafschaft, Bentheim, Emsland, Steinfurt/Borken, Kleve, Wesel en Viersen. Door de bijdragen van de particuliere sector en de nationale en regionale overheden is er in totaal zo'n 180 miljoen gulden beschikbaar voor deze grensregio's. Eerder deze maand zegde Brussel al 45 miljoen gulden toe voor het grensgebied van Noord-Nederland en Duitsland, waaronder de Eems-Dollardregio. Die bijdrage is vooral bestemd voor de verbetering van de infrastructuur (wegen en industrieterreinen), economische ontwikkeling en het stimuleren van toerisme. Het geld komt uit het zogeheten tweede Interregionale fonds van de EU, bedoeld om grensoverschrijdende samenwerking aan te moedigen. Voor de gezamenlijke plannen van Nederland en de buurstaten Duitsland en België is de komende vier jaar in totaal ruim 280 miljoen gulden in kas. Daaruit mogen zeven grensregio's putten. (ANP)