Soeharto verleent gratie aan Soebandrio

JAKARTA, 28 JULI. De Indonesische president Soeharto heeft gratie verleend aan drie voormalige politieke kopstukken die in 1965 betrokken waren bij de mislukte communistische staatsgreep. De drie komen op 15 augustus vrij, kort voor de vijftigste verjaardag van de Indonesische onafhankelijkheid, zo is vandaag officieel bekendgemaakt.

De gratie geldt voor de 80-jarige Soebandrio, op het moment van de coup vice-premier en minister van buitenlandse zaken, voor voormalig luchtmacht-opperbevelhebber Omar Dhani (71) en ex-chef van politie Raden Soegeng Soetarto (77). Zij waren oorspronkelijk ter dood veroordeeld, maar die straf is later omgezet in levenslang.

Volgens de officiële mededeling was de gratie aan de drie, die overigens geen lid waren van de toenmalige PKI, de Indonesische Communistische Partij, verleend op verzoek van hun echtgenotes.

De gratie komt als een verrassing. De Indonesische regering had eerder voor duizenden gevangenen strafvermindering aangekondigd in verband met de viering van de onafhankelijkheid. Maar tijdens een hoorzitting in het parlement sloot de chef-staf van de Indonesische strijdkrachten, generaal Feisal Tanjung, begin deze maand echter uit dat voormalige kopstukken van de maatregel zouden profiteren. “Als zij worden vrijgelaten blijven ze een gevaar voor de binnenlandse veiligheid”, zei de generaal toen. “We moeten waakzaam blijven voor de latente communistische dreiging”, zo voegde hij eraan toe. De president heeft de zorgen van de strijdkrachten kennelijk opzij geschoven.

De PKI, destijds de grootste communistische partij van Azië op de Chinese na, is door de Indonesische autoriteiten ervan beschulkdigd aan de basis te hebben gestaan van een mislukte coup van 1965, die binnen enkele dagen werd neergeslagen door de Strategische Reserve onder leiding van generaal Soeharto, de huidige president. Na het neerslaan vielen bij een furie tegen communisten honderdduizenden slachtoffers. De PKI is sindsdien verboden. (AFP)