Snelkoekjes

Koekjes is, wat voor koekjes je ook hebt, altijd weer een kwestie van gebakken meel met iets anders en dat is meestal suiker, eieren en boter. Of je het nu over Maria'tjes, Jan Hagel, Lange vingers, Kletskoppen, Allerhande, Brusselse kermis, San Francisco, Arnhemse meisjes of volkorenbiskwietjes hebt. Dat geldt ook voor snelkoekjes. Snelkoekjes heten snelkoekjes omdat je ze snel kunt bakken en snel kunt opeten. Snelkoekjes zijn vooral belangrijk in de vakantie als de grotere mensen meer vakantiebier drinken en de kleinere meer vakantiekoekjes eten. Dan is de koekjestrommel sneller leeg en als er dan visite komt en het regent net vreselijk hard, zit je met de gebakken peren. Moet je vanzelf uitwijken naar snelkoekjes.

Daarvoor vermeng je eerst de inhoud van precies anderhalf ei met 125 gram suiker. Vervolgens zeef je 125 gram bloem en dat doe je er ook doorheen. Nu heb je een stevig en tegelijk soepel beslag waarvan je met een theelepel kleine hoopjes vormt op een beboterd bakblik. Dat gaat in de voorverwarmde oven (stand zes) en na precies 5 minuten zijn ze klaar. Laat ze vooral niet verbranden! Het bijzondere is ook dat ze vanzelf mooi rond worden en heel lang bewaard kunnen worden. Maar dat is toevallig precies wat je met snelkoekjes nooit moet doen.

    • Philip Mechanicus