Rotterdam verbiedt afsluiten wijk Spangen

ROTTERDAM, 28 JULI. De gemeente Rotterdam zal niet toestaan dat woedende bewoners van de Rotterdamse wijk Spangen vanavond delen van de buurt zullen afsluiten. Dit heeft een woordvoerder van de gemeente Rotterdam vanochtend desgevraagd gezegd.

De bewonersvereniging van Spangen kondigde twee weken geleden al aan delen van de wijk te willen afsluiten om zo te protesteren tegen de overlast van drugstoeristen en prostituées. Het protest werd opgeschort toen de politie vorige week een grootscheepse actie begon tegen drugstoeristen en drugsrunners. Daar werden in vier dagen 81 kopers en dealers aangehouden.

Na overleg met bewoners, loco-burgemeester H. Simons en de politie is afgesproken dat de inwoners van Spangen vanavond alleen demonstreren, aldus de woordvoerder. De bewonersverenging zal ook eigen mensen inzetten om de orde te bewaken.

Mochten de bewoners toch delen van de wijk willen afsluiten - en een aantal van hen lijkt daartoe bereid -, dan zal de politie de blokkades opruimen. “Eigenrichting accepteren we nooit”, zegt de woordvoerder. De gemeente Rotterdam zegt geen extra politie achter de hand te houden.

De bewoners van Spangen zijn woedend over een beslissing van de gemeente om straatprostituées en verslaafden in de wijk te voorzien van condooms en schone spuiten. Daarnaast ergeren ze zich aan de overlast die drugstoeristen veroorzaken als zij op zoek zijn naar een van de dealpanden in de wijk. In het weekeinde komen veel verslaafden uit Frankrijk en Duitsland naar Spangen om hier verdovende middelen te kopen.