'Reportages Wu waren juist'

LONDEN, 28 JULI. Alle reportages die met medewerking van de mensenrechtenactivist Harry Wu zijn gemaakt berusten op waarheid. Dat heeft de Britse omroeporganisatie BBC gisteren gezegd in een reactie op een 'bekentenis' van Wu in een verhoor door de Chinese autoriteiten.

Volgens Peking heeft Wu, die vorige maand tijdens een bezoek aan China werd gearresteerd, toegegeven dat hij met opzet feiten heeft verdraaid in video-opnamen van Chinese gevangenissen die zouden moeten bewijzen dat China geld verdient aan de export van door gevangenen gemaakte produkten en aan de verkoop van organen van geëxecuteeerde gevangenen. De opnamen van Wu dienden als basis voor twee BBC-documentaires. “We weten niet in wat voor situatie de heer Wu zich bevindt en we weten ook niet wat hem er toe heeft gebracht deze uitspraken te doen, als hij ze al heeft gedaan”, aldus een verklaring van de omroeporganisatie. “Tot nu toe is er niets gebeurd dat ons standpunt kan veranderen en dat is dat deze reportages op waarheid berusten.” Ook een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken sprak gisteren zijn twijfel uit over de waarde van Wu's bekentenis. “Ik denk dat iedereen de omstandigheden begrijpt waaronder zulke opnamen worden gemaakt. We kijken naar de banden met grote scepsis.” De Chinese autoriteiten hebben gisteren de eerste video-opnamen van de verhoren waarin Wu zijn 'bekentenissen' deed openbaar gemaakt. Televisiemaatschappijen konden de video van dertien minuten, die 'de leugens an Wu' heet, voor een bedrag van 3.000 dollar kopen. Op de video-opnamen, die gemaakt werden in Wuhan, waar hij op 8 juli formeel werd gearresteerd, is Wu zichtbaar vermoeid. (AP, Reuter)