Rabo begint met 36-urige werkweek

ROTTERDAM, 28 JULI. Als eerste van de grote banken begint de Rabobank met de invoering van de 36-urige werkweek. Vanaf 1 oktober wordt bij de bank gemiddeld 36 uur per week gewerkt. Op het hoofdkantoor in Utrecht en bij 21 filialen wordt met de in de CAO overeengekomen arbeidstijdverkorting geëxperimenteerd.

Het experiment wordt voorafgegaan door een kleinschalige proef bij drie nog nader te bepalen Rabo-banken vanaf eind augustus. De bedoeling is dat per 1 maart volgend jaar voor alle ruim 30.000 Nederlandse Rabo-werknemers een werkweek van 36 uur geldt. Het personeel werkt nu gemiddeld 38,4 uur per week.

De verkorting van de arbeidstijd vloeit voort uit de CAO die de werkgevers in het bankbedrijf en de vakbonden eerder dit jaar na moeizame onderhandelingen afsloten. Afgesproken is dat de gemiddelde werkweek wordt verkort, in ruil voor onder meer een loonstop en verruiming van de openingstijden van de bankkantoren (bij voorbeeld op koopavonden en op zaterdag).

Ook bij ING Bank (incusief de Postbank) wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van de 36-urige werkweek. ING hoopt dat de invoering ervan april volgend jaar gerealiseerd is. Bij ABN Amro gaat het iets minder vlot. “Wij gaan het uiteraard doen en we beginnen volgende maand al op een paar vestigingen met proefprojecten. Maar over de precieze invulling kunnen we pas in het najaar iets definitiefs zeggen”, zegt een woordvoerder.

De vakbonden zijn blij met de voortrekkersrol van de Rabobank en hopen dat de concurrentiepositie de andere banken zal dwingen om snel te volgen. De Rabo, die relatief met een groot personeelsoverschot kampt als gevolg van de automatisering en het sluiten van bijkantoren, is steeds voorstander van korter werken geweest. Dat is volgens een woordvoerder ook de reden dat de bank met de invoering niet wacht tot de in de CAO afgesproken uiterste datum van 1 oktober 1996.