Philips moet licht inleveren op stille beurs

AMSTERDAM, 28 JULI. Handelaren klaagden vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs over “dramatisch lage omzetten.” Hetgeen ondermeer tot uiting kwam in de AEX-index, de beursgraadmeter die op 460,63 nauwelijks in beweging kwam. Nieuwe winstnemingen in Philips waren er de oorzak van dat het fonds zes dubbeltjes daalde tot 77,80 gulden.

AMSTERDAM Er waren vanochtend nauwelijks externe factoren die op de beurs tot handelen aanzetten. De dollar stond praktisch onveranderd op 1,5520 en de obligatiemarkt kende variaties van een stuiver hoger tot een stuiver lager. De beurzen in de omringende landen openden licht hoger.

Philips, dat een dag eerder halfjaarcijfers publiceerde liep opnieuw averij op. Winstnemingen op Wall Street, alsmede het feit dat analisten de resultaten van het electronicaconcern toch iets te hoog hadden ingeschat zorgden voor een lichte daling van het fonds. Enkele meerderheidsdeelnemingen van Philips scoorden beter. Het deze week zo geplaagde Polygram krabbelde zeer voorzichtig overeind met een winst twintig cent op 6,50. Op de lokale markt won ASM Lithography 2,60 gulden op 85,00.

Heineken deed het goed op de licht lagere beurs. Zowel het warme weer als het succes van enkele speciaalbieren tilde de brouwer negentig cent omhoog naar 243,40 gulden. Een relatief sterkste stijger onder de hoofdfondsen was Pakhoed, dat twee kwartjes won op 51,70.

Een forse daler was Grontmij. Een dag eerder meldde dit fonds nabeurs dat de winst fors lager zou uitpakken dan een jaar eerder. De beleggers straften het aandeel vanochtend af met een koersdaling van meer dan ruim 12 procent. Tegen het middaguur stond Grontmij op 40,00 gulden, een min van 5,00 gulden. Grontmij noteerde in februari nog als hoogste koers 67.00 gulden.

NEW YORK Na een lichte achteruitgang op woensdag heeft de effectenbeurs van New York gisteren de opgaande lijn weer te pakken gekregen. De Dow Jones-index sloot 25,71 punten hoger op 4732,77 punten. Daarmee bleef de belangrijkste beursgraadmeter net onder het record van 4736,29 punten van tien dagen geleden.

Handelaren verklaarden de vriendelijke stemming op de aandelenmarkt grotendeels met de koerswinsten op de obligatiemarkt. Daar reageerde de belegger op de zwakker dan verwachte orderontvangst voor duurzame verbruiksgoederen in de VS de afgelopen maand. Amerikanse fabrikanten haalden in juni 0,1 procent minder aan opdrachten binnen nadat zij in mei nog voor 2,6 procent meer bestellingen hadden ontvangen.

Daarnaast droeg ook vraag naar technologiefondsen bij aan de vriendelijk stemming. De stukken van de grote elektronicafondsen als IBM, Microsoft en Texas Instrument waren opnieuw erg in trek.

Op de valutamarkt van New York moest de dollar achteruit. De valutahandel had wederom weinig om het lijf zodat kleine orders relatief grote invloed hadden op de koersontwikkeling. De Amerikaanse munteenheid stond tegen het einde van de handel op 1,5485 vergeleken met 1,5540 een dag eerder.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio stond de Nikkei-index vrijwel de hele dag op verlies. Tegen het einde van de handel zorgden arbitrage-aankopen van met name Japanse institutionele beleggers echter voor een stijging van de index met 24,26 punten tot een slot van 16.649,45 punten.