Mr. J.H.R.D. van Roijen

Mr. J.H.R.D. van Roijen (58), oud-ambassadeur in Jakarta, is gisteren op de Indonesische ambassade in Den Haag onderscheiden met de Bintang Jasa Utama, de hoogste categorie in de Orde van Verdiensten die de Indonesisische Republiek kent.

Van Roijen, die ambassadeur was in Jakarta van 1992 tot 1994, krijgt de onderscheiding voor zijn inspanningen ter verbetering van de Nederlands-Indonesische betrekkingen na 25 maart 1992. Op die datum liepen die betrekkingen schade op, doordat de Indonesische president Soeharto de ontwikkelingsrelatie met Nederland verbrak. Dit uit irritatie met wat Soeharto zag als een overmatige bemoeienis van het Nederlandse kabinet met de toepassing van de mensenrechten in zijn land. Direct bij zijn komst in Jakarta werd Van Royen geconfronteerd met deze 'hulpbreuk'. Van Royen kreeg de versierselen van de Bintang Jasa Utama gisteren uitgereikt uit de handen van de Indonesische ambassadeur in Nederland, J.B. Soedarmanto Kadarisman. Deze constateerde dat de betrekkingen tussen Den Haag en Jakarta sinds 1992 snel beter zijn geworden en dat Van Royen daaraan heeft bijgedragen door te streven naar een politiek van “niet-inmenging” in de binnenlandse aangelegenheden, en een politiek van “wederzijds voordeel en samenwerking”. De Indonesische ambassadeur zei te verwachten dat de betrekkingen een hoogtepunt zullen bereiken met de komst van koningin Beatrix naar Indonesië, komende maand.