Milieumarkt drukt winst van Grontmij

ROTTERDAM, 28 JULI. Ingenieursbureau Grontmij treft een voorziening om het hoofd te bieden aan de structurele onderbezetting van zijn grootste bedrijfsonderdeel Advies & Techniek. Deze voorziening, waarvan de omvang niet wordt bekendgemaakt, noopte Grontmij er gistermiddag toe te melden dat de netto winst in het lopende boekjaar fors lager zal uitvallen dan de 16,7 miljoen over 1994.

Grontmij's bedrijfsonderdeel Advies & Techniek, dat 550 werknemers telt, kampt met een afvlakkende milieumarkt. Een analist karakteriseerde vanmorgen de Nederlandse milieumarkt als een vechtersmarkt, waarop een fors aantal aanbieders, waaronder een aantal grote als Grontmij, Heidemij en DHV de koek verdelen.

Volgens de woordvoerder moet Grontmij zich meer inspannen en hogere kosten maken om opdrachten binnen te halen, terwijl de marges door de hardere concurrentie slinken. Grontmij huurt nu een adviesbureau in om het bedrijfsonderdeel Advies & Techniek door te lichten. Daarna zal een reorganisatie volgen waarbij naar zeggen van de woordvoerder geen banen op het spel zullen staan. Grontmij (totaal 2.800 werknemers, omzet 1994: 534 miljoen gulden) verstrekt pas bij de presentatie van de halfjaarcijfers op 7 september meer gegevens.

Concurrent Heidemij laat desgevraagd weten geen bijzondere maatregelen te nemen. Het richt, evenals Grontmij overigens, zijn vizier meer op omringende landen als België, Frankrijk en Engeland, waar de milieumarkt nog wel sterk groeit. DHV kon vanmorgen geen commentaar geven.

Grontmij wijt de stagnatie van de markt deels aan het inlopen van de achterstand die op het gebied van milieusanering bestond en voor een ander deel aan geldgebrek bij de overheid om kostbare saneringsprojecten (bij voorbeeld het schoonmaken van waterbodems) aan te pakken. Ook speelt mee dat het milieu thans maatschappelijk minder prioriteit lijkt te genieten en de financiering verandert. Saneringen worden meer betaald uit de opbrengst van schone terreinen. De overheid stelt minder fondsen beschikbaar voor het opruimen van vervuilde gronden.

Op de Amsterdamse effectenbeurs stond de koers van Grontmij vanmorgen onder grote druk. Het fonds leverde 5 gulden in op een laagste jaarkoers van 40 gulden.