Meer ruimte voor hypotheek

DEN HAAG, 28 JULI. Kopers van nieuwbouwwoningen moeten gemakkelijker een hypotheek kunnen krijgen. Dat bepleit de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB).

Daartoe moet volgens de NVB de maximale hypotheekgarantie omhoog. Dat maximum bedraagt nu nog 300.000 gulden. Dit moet volgens de bouwondernemers 385.000 gulden worden voor 'uitbreidingsgebieden' waar de komende jaren veel woningen zullen worden gebouwd en 350.000 gulden voor de rest van Nederland.

De NVB heeft dit verzoek gedaan aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Deze stichting verzorgt sinds 1 januari de Nationale Hypotheekgarantie, die in de plaats is gekomen van de gemeentegarantie. De stichting garandeert banken en hypotheekinstellingen tot aan bepaalde maxima de betaling van hypotheekleningen wanneer de kopers zelf in gebreke blijven.

Voor de koper van een huis heeft de garantie onder meer als voordeel dat de bank een rentekorting op de hypotheeklening geeft van een half procent. Dat scheelt bij een huis van 350.000 gulden 1.750 gulden bruto per jaar aan rente.

Na een voorzichtig begin maakt de Nationale Hypotheekgarantie een “onstuimige groei” door. Dat constateerde directeur Schiffer van de stichting deze week bij de publikatie van het eerste halfjaar-bericht over de Nationale Hypotheekgarantie.