Fusie van grootste Amerikaanse vakbonden

NEW YORK, 28 JULI. Drie van de grootste Amerikaanse vakbonden zullen fuseren. Dat hebben de United Auto Workers (UAW), de United Steelworkers of America (USA) en de International Association of Machinists (IAM) gisteren bekendgemaakt. De nieuwe bond, die voor het jaar 2001 in een organisatie moet opgaan, heeft ongeveer 2 miljoen leden en een stakingskas van 1 miljard dollar. Ruim voor de afronding van de fusie zal de nieuwe bond al één lijn trekken bij loononderhandelingen en lobby-activiteiten, zo lieten vertegenwoordigers van de bonden weten. De aankondiging komt in een zomer waarin diverse bonden al fusies hebben aangekondigd of onderhandelingen daarover voeren. De ontwikkeling is een reactie op de erosie van het ledenbestand van Amerikaanse bonden, die al enkele decennia aan de gang is. In 1960 was 35 procent van de niet-agrarische beroepsbevolking lid van een bond, in 1990 was dit nog 15 procent. De gefuseerde bonden hopen dat door de krachten te bundelen zelfs nieuwe beroepsgroepen kunnen worden georganiseerd en er een opleving van de vakbeweging kan ontstaan. De leden moeten de fusie nog goedkeuren.