Foto

Foto: Voor de vierde achtereenvolgende nacht sinds het weekeinde zijn op veel plaatsen in Duitsland aanslagen op Turkse reisbureaus, restaurants en andere Turkse bedrijven gepleegd. De politie verdenkt radicale leden van de in Duitsland verboden Koerdische afscheidingspartij PKK, die protesteren tegen de behandeling van Koerden door de Turkse regering. In Baden-Württemberg, Hessen en Hamburg is een ongenoemd aantal Koerden aangehouden op verdenking van geweldpleging en brandstichting. Woensdagnacht waren er tien van zulke aanslagen geweest, waarvan er een, in het Hessense plaatsje Lollar, grote schade veroorzaakte. In Hamburg werden aanslagen gepleegd op drie Turkse gebouwen, een daarvan was een trefpunt van een rechts-nationalistische Turkse groepering. In de afgelopen nacht waren er acht aanslagen, onder meer in Cloppenburg, Hannover, Wetzlar en Frankfurt/Main. In Berlijn overleed gisteren een 41-jarige Koerdische vrouw, die met een groep geestverwanten op straat in hongerstaking was uit protest tegen opsluiting van Koerdische separatisten in Turkije. Volgens de politie is de vrouw aan een hartzwakte gestorven; haar medestanders kondigden aan dat zij hun op 14 juli begonnen beperkte hongerstaking nu onbeperkt zullen voortzetten. In Frankfurt kwam het gisteravond tot een veldslag tussen de politie en honderden betogende Koerden, wier woede extra groot was wegens de aanstaande uitlevering van de Europese PKK-topman Kani Yilmaz door Groot-Brittannië aan de Bondsrepubliek. (Foto Reuter)