Duitse minister wil harde aanpak corruptie

BONN, 28 JULI. Op het betalen of aannemen van smeergelden en andere vormen van corruptie moeten in Duitsland en de Europese Unie zwaardere straffen worden gesteld. Telefoonverkeer van verdachte ambtenaren moet zonodig afgeluisterd kunnen worden, als zij schuldig blijken moet direct ontslag kunnen volgen.

Met een reeks voorstellen van deze strekking heeft minister Manfred Kanther (CDU, binnenlandse zaken) gisteren een bijdrage geleverd aan de discussie in Duitsland over corruptie in de ambtelijke wereld en het bedrijfsleven. Die discussie is de afgelopen maanden verhevigd door berichten over veelvuldige smeergeldbetalingen van toeleveranciers aan grote Duitse bedrijven (Opel, VW, Mercedes, BASF, Hoechst, Hochtief, bouwconcern Holzmann). Juist gisteravond kwamen minister Theo Waigel (CSU, financiën), namens de regeringspartijen, en de SPD overeen om de nog bestaande fiscale aftrekbaarheid van smeergelden met ingang van 1996 te schrappen.

Minister Kanther - bijnaam: “ de zwarte sheriff” - wil het aannemen van smeergeld door ambtenaren strafbaar stellen ongeacht de vraag of de ambtenaar een “tegenprestatie” levert aan de smeergeldbetaler. Bij verdenking wil hij de mogelijkheid openen het telefoonverkeer van ambtenbaren af te luisteren. In het algemeen moet de strafmaat voor corruptie worden verhoogd tot minimaal een jaar gevangenisstraf en onmiddellijk ontslag, vindt hij ook. Voor ambtenaren die steekpenningen hebben aangenomen maar kroongetuige in een proces willen zijn zou een speciale, lichtere strafmaat dienen te gelden.

In zijn “catalogus van maatregelen” beveelt Kanther ook een beperking van demonstratievrijheid aan, bijvoorbeeld voor “vermomde” demonstranten en bij bedreiging van de openbare orde of het verkeer. Voorts wenst hij een strenger overheidsoptreden tegen de groeiende zware criminaliteit in de Bondsrepubliek aan, onder meer door het afluisteren van telefoonverkeer en het op ruimere schaal inzetten van “undercover”-agenten. Voorts wil hij een wettelijke mogelijkheid scheppen om het vermogen van mensen die van zware criminaliteit worden onze correspondentverdacht tijdelijk in beslag te nemen.