Duits debat over opvang Bosniërs

BONN, 28 JULI. Een vraag die in Bonn al weken angstig achter gesloten deuren was besproken is op straat komen te liggen: hoeveel méér vluchtelingen uit Bosnië en andere delen van ex-Joegoslavië kan Duitsland zo dadelijk verwerken?

De politieke strijd over deze vraag is volop ontbrand nu Wolfgang Schäuble, fractieleider van de CDU/CSU in de Bondsdag, en minister Klaus Kinkel (FDP, buitenlandse zaken) openlijk hebben verklaard dat andere Europese landen nu maar eens meer moeten doen en dat zij het opnemen van vluchtelingen uit Bosnië in Duitsland verder willen beperken tot “noodgevallen”. Overigens wezen zij erop dat EU-landen weliswaar een humanitair vluchtelingenbeleid moeten voeren, maar daarmee niet “indirect” mogen meewerken aan de politiek van .“etnische zuivering” van de Serviërs in Bosnië.

Deze opvatting maakten Schäuble en Kinkel bekend nadat, vorige vrijdag, het Duitse kabinet een vertrouwelijke bespreking over het vraagstuk van “een nieuwe immense golf vluchtelingen” had gehouden. In die bespreking zou als verdere gedragslijn zijn afgesproken dat Duitslands partners in de Europese Unie nu moet worden gevraagd de grenzen voor de aanstaande vluchtelingengolf te openen. Ook was afgesproken zoveel mogelijk te proberen een groot politiek en maatschappelijk debat over dit vraagstuk te vermijden. Vele mohammedaanse Bosniërs hebben al vrienden en familieleden in Duitsland, waar de sociale en financiële voorzieningen op het hoogste niveau in Europa liggen. Een hernieuwd debat in de Bondsrepubliek over het vluchtelingenvraagstuk, dat nu dus toch is ontstaan, zou haar “magneetfunctie” verder kunnen versterken, was daarbij de redenering.

Volgens becijferingen van het Hoge Commissariaat voor de vluchtelingen van de VN in Genève draagt Duitsland allang met afstand de grootste lasten van het Europese vluchtelingenvraagstuk. Het aantal asielzoekers en vluchtelingen was er al groter dan in welk ander Europees land ook, maar in de afgelopen jaren zijn daar circa 350.000 gevluchte Bosniërs bijgekomen. Vergelijkbare cijfers in andere landen: Italië 54.600, Oostenrijk 52.000, Zweden 48.500, Nederland 45.000 en Turkije 30.000, Frankrijk 15.900 en Groot-Brittannië 7.000.

Op de Duitse televisie klaagde de Berlijnse senator (wethouder) voor binnenlandse zaken gisteravond dat zijn stad totnutoe meer vluchelingen uit Bosnië heeft opgenomen dan Spanje, Frankrijk en België samen en dat de opvangcapaciteit volledig is verbruikt.

    • J.M. Bik