Druk op premier Spanje neemt toe

CÁDIZ, 28 JULI. De Spaanse onderzoeksrechter Balatasar Garzón denkt over voldoende bewijzen te beschikken dat premier Felipe González zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Garzón overlegt vandaag met het Spaanse hooggerechtshof over nadere stappen tegen de minister-president, die op de hoogte zou zijn geweest van het bestaan van doodseskaders in het politie-apparaat. Deze doodseskaders opereerden onder de naam Grupos Antiterroristas de Liberación (GAL). In een speciale bijeenkomst van het parlement ontkende González gisteren elke betrokkenheid.

Vorige week verklaarde de voormalige socialistische leider in Baskenland, Ricardo García Damborenea, dat de premier wel degelijk op de hoogte was van de GAL, die verantwoordelijk gehouden worden voor de dood in de jaren tachtig van 26 al dan niet vermeende terroristen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

González verklaarde gisteren dat het - afgezien van de morele verwerping van iedere vorm van terreur - bijzonder onlogisch zou geweest als de regering betrokken was geweest bij de GAL. Volgens de premier was de GAL, die zijn aanslagen uitvoerde op Frans grondgebied - juist actief in een periode dat zijn regering met succes toenadering zocht tot de Franse autoriteiten bij het bestrijden van de ETA.

González kreeg in de speciale parlementszitting zware kritiek te verduren van de linkse en rechtse oppositiepartijen. De conservatieve leider José Maria Aznar noemde de verklaringen van González een herhaling van eerdere argumenten en eiste dat onmiddellijk verkiezingen zouden worden uiitgeschreven. De oppositieleider insinueerde daarbij dat González zijn positie als premier misbruikt om mogelijke vervolging te voorkomen.

Woordvoerder Joaquim Molins van de Catalaanse nationalistische partij CiU, van wie het voortbestaan van het minderheidskabinet van González afhankelijk is, toonde zich vooralsnog tevreden met de verklaringen. Maar González dient het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Indien de premier hierin niet slaagt, moeten direct verkiezingen uitgeschreven worden, aldus CiU. Vooralsnog steunen de Catalaanse nationalisten hiermee het voorstel van González om in maart van het komende jaar vervroegde verkiezingen te houden.

In zijn betoog ging de premier niet in op de talloze feiten die de afgelopen weken rond de kwestie zijn gepubliceerd. Inmiddels zijn vijf voormalige topmannen van het veiligheidsapparaat gearresteerd in de kwestie. Tevens bestaan er aanwijzingen dat bij het opzetten van de GAL gebruik is gemaakt van staatsfondsen. De vroegere socialist Damborenea behoort tot een van de verdachten. In een verklaring tegenover onderzoeksrechter Garzón, die gisteren integraal werd gepubliceerd in het dagblad El Mundo, beschuldigt hij González van e uiteindelijke verantwoordelijkheid van de doodseskaders.

    • Steven Adolf