Dreigement Hamas aan VS na arrestatie

WASHINGTON/JERUZALEM, 28 JULI. De moslim-fundamentalistische beweging Hamas heeft de Verenigde Staten vanmorgen gewaarschuwd voor de gevolgen van de uitlevering van een van haar leiders, Mousa Abou Marzouk, aan Israel.

Marzouk, die in het bezit is van een permamente verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten, werd dinsdag op een vliegveld in New York gearresteerd omdat hij, aldus een functionaris van de immigratiedienst, “in ons gegevensbestand over terroristen stond vermeld”. Inmiddels zouden de Amerikaanse autoriteiten een procedure zijn begonnen om Marzouk permanent de toegang tot het land te ontzeggen. Marzouk woont overigens al veertien jaar in de VS.

Volgens Hamas moet Washington Marzouk onmiddellijk in vrijheid stellen. “Het voortduren van de gevangenschap van dr. Abou Marzouk zal de Arabische en islamitische woede tegen de vijandige Amerikaanse politiek alleen maar doen toenemen. Hamas volgt de situatie in nauwgezet en zal de maatregelen nemen die noodzakelijk zijn”, aldus de beweging in een verklaring.

Het is overigens nog niet geheel duidelijk of Israel inderdaad om uitlevering van de Hamas-leider zal vragen. “We zijn in hem geïnteresseerd, daar bestaat geen twijfel over”, zei de Israelische minister van justitie, David Liba'i, in een gesprek met een Israelische radiozender. “We moeten aantonen dat hij een misdrijf heeft gepleegd dat kan leiden tot uitlevering en om dat te kunnen doen moeten we eerst voldoende bewijsmateriaal hebben. Dat bewijsmateriaal moet geldig zijn in de ogen van een rechtbank. Wat moeilijk is, en dus onderzocht moet worden, is om hem persoonlijk in verband te brengen met terroristische aanslagen.” Volgens een woordvoerder van het Israelische ministerie van buitenlandse zaken voeren Tel Aviv en Washington continu overleg over de zaak.

De Hamas-beweging heeft een aantal bomaanslagen in Israel opgeëist. Zo heeft de beweging zich verantwoordelijk gesteld voor een aanslag op 19 oktober vorig jaar op een bus in Tel Aviv waarbij achttien mensen om het leven kwamen. Ook de bomaanslag van afgelopen maandag, eveneens op een bus in Tel Aviv, wordt aan Hamas toegeschreven. (AP, AFP, Reuter)