De verjaardag van de mus; Les

Onder de populier gaf de mus les in jarig zijn.

Voor het gemak deed hij alles voor.

De dieren die les kregen brachten cadeau's voor hem mee en de mus deed voor hoe je die cadeau's moest uitpakken, hoe je blij moest zijn en hoe je ze tevreden achter je op de grond moest zetten.

Toen de dieren dat hadden geleerd kregen ze les in taart eten.

De mus legde uit welke taarten de beste waren: kruimeltaarten, en taarten met veel suikerkorrels en honingsnippers.

De dieren maakten die taarten thuis en brachten ze naar de les mee. De mus deed voor hoe je die taarten moest aansnijden en hoe je de stukjes een voor een in je snavel moest doen.

Taart eten was moeilijk, volgens de mus, en er waren veel lessen nodig voor hij bij het opeten van laatste restjes, het tevreden en lui achterover leunen en het schoonpoetsen van je snavel of je mond kwam.

Daarna kregen de dieren les in dansen en zingen. Dat moesten ze zelf doen. De mus keek toe en deed voor hoe je daarbij beleefd en onopvallend in slaap kon vallen.

In de laatste les legde de mus uit hoe je een eind aan een verjaardag moest maken. “Kom, nu moeten jullie gaan”, zei de mus en de dieren herhaalden dat in koor.

Hij had veel leerlingen en iedereen vond dat hij heel goed les gaf.

Tegen de winter had hij genoeg van verjaardagen en taarten en hing hij een briefje op zijn deur dat hij met vakantie was.

    • Toon Tellegen